Кои забиват на джаз феста в Банско

Джаз фестивал в Банско ще има. Напрежението около неговата организация след кончината на създателя му и дългогодишен директор на мащабното културно събитие д-р Емил Илиев вече позатихва. В 8 фестивални вечери в града под Тодорка всичко ще бъде джаз.

Тази година фестивалът ще се проведе  от 7 до 14 август. Програмата на фестивала е насочена към представяне и подкрепа на българските джаз изпълнители, които години наред са били на сцената на Банско, но през последната година нямаха възможност да работят и да радват публиката. На това издание на фестивала в международната програма са заложени участия на изпълнители от Сърбия, Северна Македония, Австрия, Индонезия и др.

Първата фестивална вечер ще бъде посветена на д-р Емил Илиев  и ще бъде открита от три дами с общ проект – „Дами пеят джаз и соул”-  Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева. Сред познатите имена на българските  изпълнители в програмата са Ангел Заберски, АКАГА, Васил Петров, Михаил Йосифов, Вили Стоянов и много други. Внимание заслужава проектът „Милчо завинаги”, представен от съпругата му – джаз певицата Вики Алмазиду, проект започнал приживе от Милчо Левиев, завършен от Вики и приятели на Милчо. Фестивалът ще бъде закрит от Хилда Казасян и Плевенска филхармония с „Да послушаме кино”.

В съпътстващата програма на фестивала едни от най-добрите български художници ще изложат картините си. Адриана Цанева, куратор на изложбата Синтез на изкуствата сподели готовността им да подкрепят общината в идеята за създаване на Алея на джаза.

Като част от „БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ” се предвиждат съпътстващи развлекателни събития през деня в градска среда.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *