То не останаха животни в зоопарка, но има нови табели с QR код

Благоевградският зоопарк е с нов облик. С тази новина се похвалиха от общината. Все пак и европейски изисквания налагат този ремонт.

Но разхождали ли сте се скоро в благоевградския зоопарк? Труден достъп за колички, инвалиди и малки деца.

Недалеч от началото на парка почернял, плесенясъл, неработещ фонтан. А след малко препълнени клетки с кокошки и сходни от рода птици. Клетките непочиствани, много от тях ухаеха на ‘благовонни’ аромати и трудно се издържа няколко минути, за да се разгледат малко останалите животни.

От организация за защита на животните „Четири лапи“ също изготвиха доклад за състоянието на зоопарковете в България. Установиха, че много от животните в зоопарка живеят в остарели клетки, които не отговарят на нуждите им, а изискванията за социална структура в някои случаи не са спазени. Един от големите проблеми на зоопарка е ниската хигиена и мръсните клетки.

Именно на това трябва да се наблегне.

А иначе важни са и новите букви, които посрещат посетителите на входа, новите клетки, осветлението, пейките и оградите, както и QR кода на табелите всеки посетител на зоопарка  да разбере интересни факти за обитателите му.  Но това ли е най-важното и това ли са европейските изисквания.

Ето  какво е направено по време на ремонта:

Освен новите, обемни светещи букви, които посрещат посетителите на входа, са обновени част от клетките на животните.

Заграждението на благородния елен е вече двойно по-голямо, ремонтирана е и стената при мечките. Изградено е ново карантинно изолаторно помещение за  малки животни. При маймуните и всички хищници пък са поставени двойни предпазни огради. Ремонтирано е осветлението, а пейките и оградите са освежени.

Подменени са информационните табели пред клетките на животните. Досега указващите знаци информираха за вида на животното и неговото латинско наименование, а новите освен точното наименование дават описание на вида, храната, размножаването и местообитаването му. Със сканиране на QR кода на табелите всеки посетител на зоопарка може да разбере интересни факти за обитателите му.

Закупен е нов автомобил за обслужване на животните, охраната е засилена, районът е облагороден и се хигиенизира.

А от години се обещава и да се свърже Зоологическата градина с Розариума, да се  изградят тунели за хората, за да се разхождат и да  гледат животните. Мястото е изключително привлекателно, но от години само се обещава и нищо не се прави.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *