Ех, какъв юбилей на УСЕТниците: садиха дърво, поставиха паметен знак, споменни изяви от спектакли и още…

40 години навъртя Учебният студентски експериментален театър към ЮЗУ „Н.Рилски“ – Благоевград. И празнува два дни – така решиха усетниците, бившите студенти. Срещнаха се в новата зала на УСЕТ, засадиха дърво и поставиха паметен знак за годишнината, колективна снимка и видео заснемане, представяния на усетници от различни поколения, поздравления, песни, танци, веселие, снимки за спомен, разговори и добро настроение в база „Бачиново“. Организатор на юбилея е създателят на Студентския театър доц. Златко Павлов.

„И ето пак е пролет, според оста на Земята спрямо Слънцето. За новородените тя е първата, за живелите е поредната, за всеки е надежда за много аромати на цветове и пориви на младост. За мен 20 март е празник и на първото дръзновение към една моя съдба – началото на един театър. С първата премиера на УСЕТ /Учебен студентски експериментален театър/ през 1981 г. – „Люлката на героя“, станах бащата на житейската си рожба в святия свят на богоподобието ни, чрез което съзиждаме изкусно от хаоса храм на човеколюбието. Много са усетниците, отдавали своето горене за вечния огън в сценичното пространство. Сърдечно ги прегръщам и съм им благодарен за това, че са имали и имат живот на вдъхновители“, каза развълнуван доц. Златко Павлов.

Почетоха паметта на д-р Мирослав Стоилов, един от най-достойните и талантливи усетници. Положиха урната с праха му на новите гробища на Благоевград.

Имаше и споменни изяви от спектакли, прожекция на филма „Моторът“ на усетника Валентин Гошев.

Имаше и четене на страници от дневниците на УСЕТ, копиране на архиви от лични документи за спектакли, роли, плакати, снимки…

Базар за книги на автори от УСЕТ.

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *