Учат местните в Белица как да съжителстват  с мечката

Правят среща с местните хора в Белица заради инцидента с мечката. Те ще бъдат запознати с причините за инцидента. Ще бъдат направени разяснения за действията и подходящото поведение на хората спрямо представители на вида кафява мечка. „Как да съжителстваме  с мечката? е темата, която ще разискват  в залата на Туристическия информационен център. Според директора на парк Рила Красимир Андонов в срещата с местните хора ще се включат и представители на Община Белица, парк „Рила“ и РИОСВ – Благоевград.

А иначе и зам.-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева, директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов, директорът на РИОСВ – Благоевград Ангел Георгиев и експерт от дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ посетиха мястото на инцидента над град Белица, при който рано тази сутрин кафява мечка нападна жена.

Сигналът е подаден в ранните часове на деня от областния управител на Благоевград до директора на РИОСВ в града. Според първоначалната информация група от около 4 човека е излязла да бере гъби в местността „Адрианов чарк“ в землището на Белица, където е възникнал инцидентът. Първа помощ на пострадалата жена са оказали служители на Парка за танцуващи мечки, който е в същата местност.

Направен е оглед на мястото съвместно с представители на Държавното горско стопанство и Община Белица. Според специалистите най-вероятната причина за нападението от мечката е, че тя е била уплашена от хората. Инцидентът вероятно е случаен. Намерено е мястото, където мечката е нощувала – вероятно е било временно леговище. Контактът е възникнал поради несъзнателно скъсена дистанция между пострадалата и животното.

Кметът на Белица Радослав Ревански е подал искане до Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за издаване на разрешение за отстрел. Мярката е нормативно регламентирана и се прилага при възникването на подобен инцидент. „Компетентен орган да издаде Разрешението е МЗХГ“,  информира зам.-министър Тончева.

Пострадалата жена е транспортирана в болницата в Разлог, където са обработени раните.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *