С какво училищата във Финландия удивиха наш директор?

Училищата във Финландия впечатлиха директора на Девето основно училище „Пейо Яворов“ в Благоевград. Василка Величкова  е на обучение по програма „Еразъм+“ във Финландия на тема, свързана с отпадането от училище. Казва, че тепърва й предстои да разбере защо там няма отпаднали от училище, но вече й става ясно.

С какво я впечатлиха училищата в северната страна? Ето и 10 – те неща, които за първи път вижда.

Училище, в което има всичко необходимо за преподаване и учене, спорт и занимания по интереси, почивка и хранене.

Директор, който работи през уикендите и ваканциите по проекти.

Учениците се движат свободно в сградата и извън нея. Никой не ги контролира и наказва, ако не им се стои в час по математика, но те си носят отговорност, ако не могат да си решат задачите.

Всеки ден имат свободни часове, за да си почиват в стаите за отдих, игри, фитнес залата, музикалната зала, театралната зала, арт залата и други места за  релакс и забавления.

Всеки учител има собствено работно място с пълното оборудване за подготовка на уроците –  бюро с шкаф, компютър с мултифункционално устройство, лап топ и I pad, консумативи и материали.

Учителската стая представлява апартамент с кухненско оборудване, стол за масаж, мека мебел и бар плот.

Учениците и учителите се хранят в стола безплатно.

Правото на избор и свобода е свещено! Например, ако имаш час по физкултура, можеш да отидеш на басейн, който е на 10 минути пеша от училището. Имаш карта, която ти отчита часа, тоест доказваш, че си спортувал.

На учениците, независимо дали са със СОП или не, се предлагат специализирани услуги и консултации с психолог, логопед, ерготерапевт, кинезитерапевт, лекар. Всички специалисти имат кабинети със зашеметяващо оборудване и, по думите на директора, графикът им е пълен с желаещи консултации ученици от предната седмица.

В момента нощите са бели. Не се е стъмвало от 70 дни.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *