25 културни шедьовъра в мобилна изложба

Млади хора от Разлог облякоха 25 културни шедьовъра.

„Скътани в ракли и стари скринове, пазени от далновидни и родолюбиви българи, тези шедьоври са чакали да дойде времето, в което да разкажат за ежедневието и битието на своите собственици като част от костюмите, както и подходящите за тях накити и украшения са предоставени от Исторически музей – Разлог.“ – споделят от екипа.

В рамките на 1 година екипът  е организирал фотосесии на различни локации в землището на стара Мехомия.

Чрез проекта фондация „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ“  представя някои от най-красивите носии от стара Мехомия, нагледно доказателство за съхранения български дух от последните няколко века.

Екипът на фондацията, с участието на родолюбиви хора от Разлог, е направил срещи с колекционери и семейства, запазили като светини спомени, документи, детайли, а и цели носии, преживели редица поколения.

„Проведохме разговори с хора, скътали дълбоко в сърцата си спомени и разкази, дошли през времето от техните далечни родственици. – споделя Теменужка Милева от фондация „Живите български корени“. – Носиите ни дадоха реална представа за силата на традициите, които са движили предците ни и са им помогнали да съхранят и предадат на своите потомци жив корена български. Понякога екипът, тръгвайки си, скришом избърсваше прокраднала се издайническа сълза или със страхопочитание приемаше малките подаръчета от своите домакини, партньори или нови приятели. Неизменно обаче остава и се засилва усещането, че в този край хората са съхранили огъня на българщината дълбоко в сърцата си. Запазили са живи своите български корени и са готови да направят всичко, за да не изчезне традицията.“ – казва още представителката на фондацията.

Проектът ще бъде представен в музея в гр. Разлог на 27.07.2021 г. от 17 ч. пред културната общественост и гостите на гр. Разлог и района, както и почитатели на  традиционната българска култура.

Едновременно с представянето на проекта ще стартира и мобилна изложба, която ще представи в естествен размер всички носии, дигитализирани в рамките на проекта. След представянето ѝ в гр. Разлог, изложбата под надслов „Културно многообразие на национални костюми от Разлога“ ще обиколи редица музеи в цялата страна. В програмата на фондация „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ“ е заложено представяне на изложбата в Северна Македония и Румъния. Гостуването е планирано да се осъществи заедно с местни състави, като има за цел да популяризира местните традиционни и културни елементи, както и типичния местен фолклор.

Искрена благодарност на фондация “ Живите българските корени“ и всички участници в реализирането на родолюбивия проект.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *