Искат лишаване на родители без образование от пари за новородени, Тасков: ще ни атакуват в съда за дискриминация

Родители настояха от подпомагане от общината да бъдат лишени родители без образование, тъй като те получават други социални помощи от държавата.  Ако това се направи Наредбата би била атакувана в съда за дискриминация, бе категоричното становище на председателя на Общински съвет  Радослав Тасков.

Това стана ясно на среща, организирана от кмета Илко Стоянов и председателя на Общински съвет Радослав Тасков. Десетки родители питаха кога ще им бъдат изплатени парите за новородени за миналата и тази година. Кметът обеща краят на септември началото на октомври това да стане.  Оказа се, че те още не са получили отговори дали са одобрени, или не, а някои от тях са пуснали заявления преди повече от година. Всички родители, подали заявления в Община Благоевград, ще получат писмени уведомления дали са одобрени, или не, увери ги кметът.

250 000 лева са нужни, за да се изплатят парите за родените през миналата и тази година деца в община Благоевград.

За 2020 г. за финансови поощрения са били предвидени едва 30 000 лева. Затова 250 от одобрените заявления за първо и второ дете не са изплатени.

От общината имали воля това да се случи, но за целта е необходимо да се предприемат законови процедури за изменение на бюджета.

Наредбата обаче няма как да се промени, а заложените в нея основни критерии за получаване на поощренията са постоянен и настоящ адрес на двамата родители в община Благоевград през последните 2 години, образователен ценз, както и двамата родители да са с непрекъснати здравноосигурителни права. Настоящият кметски екип обсъжда идеята такива стимули да се дават и за родени деца след третото, но ще има по-строг критерий – и двамата родители да са поне със средно образование.

Най-често срещаният проблем е, че единият родител не отговаря на критерия за настоящ адрес. Кметът Илко Стоянов ги увери, че ще се търси вариант за подпомагане и в тези случаи.

На срещата присъства и общинският съветник Йосиф Кочев, който е член на комисията, която разглежда подадените заявления – декларации от родители на деца, родени през 2020 и 2021 година.

Той обясни, че до момента са разгледани над 450 заявления. 8 от тях са изплатени още миналата година, като те са били за трето дете. 178 от заявленията са били отказани.

Сред най-честите причини за отказ са наличие на задължения към общината или липса на постоянен и настоящ адрес и/ или недостатъчна уседналост, която по Наредба трябва да е поне 2 години от раждането на детето. За отпускане на помощта са одобрени 262 семейства. 67 декларации са подадени за деца, които са родени през 2021 година.

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов ще разпореди в срок до 10 дни всички семейства, на които е отказано да получат помощ, да бъдат уведомени за причината. Бе взето решение родителите да получат възможност за отстраняване на пропуските в техните документи.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *