Благоевград диша с конкретни искания от новия кмет

Група благоевградчани поставиха за пореден път на дневен ред приоритетната за общината тема – чистия въздух. Инициативен комитет Благоевград диша се срещнаха с кмета Илко Стоянов и гл.еколог на общината Диана Стефанова.   Внесоха и писмо с конкретни искания по изпълнението на общинската програма за качеството на атмосферния въздух (КАВ).

Иван Кацарски, Наталия Димитрова и Владимир Милушев искат анализ на източниците на замърсяване на въздуха в община Благоевград.

Създаване на Програмен съвет за оценка и управление на КАВ към община Благоевград с участието на заинтересовани граждани и организации.

Преработка на Плана за интегрирано управление на община Благоевград (ПИРО), така че в него да бъдат заложени и конкретни мерки за изпълнение на програмата за КАВ.

Разработка на нова транспортна схема в града, която да стимулира ползването на обществен транспорт, велосипеди и придвижване пеш, и която да намали струпването на автомобили в ЦГЧ, зелени площи и тротоари в по-голяма част на Благоевград.

Припомнят, че  средно дневната норма за фини прахови частици за Благоевград е превишена 48 пъти за 2020 г. при допустимо превишаване максимум 35 пъти на година, и то без големи индустриални предприятия в града. Т.е. замърсяването идва главно от старите автомобили, горенето на боклуци и нискокачествено гориво и строителни дейности и неасфалтирани улици, дори и в центъра на града, дават пример с „улиците“ на баровския китайски квартал срещу 3-то СУ.

„За мен и екипът ми е важно не само да създаваме нови зелени площи, но и да се борим за чист въздух в града. Ще водим непрекъснат диалог с гражданите, за да решим заедно този проблем”, коментира кметът Илко Стоянов.

„Впечатлени сме от сериозното отношение на кмета Илко Стоянов към проблема и на целия му екип. За първи път от много години ни се обръща толкова голямо внимание и се поемат конкретни ангажименти от местната власт за по-чист въздух в Благоевград”, споделиха представителите на ИК „Благоевград диша”.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *