Крещяща нужда от медици, няма кой да грижи болните и да разкрият нови легла, наблягат на локални мерки

Крещяща  нужда има от медицински специалисти, защото и да разкрием легла, няма кой да ги обслужва. Търсят се и доброволци. Това стана ясно след заседание на Областния оперативен щаб в Пиринско. При евентуална вълна ще  се прилагат локални и превантивни мерки, предложени от кмета на съответната община. Ще бъдат гъвкави, за да не са толкова драстични мерките. По този начин искат да предпазят здравните заведения от свръхнатоварване. Управители на лечебни заведения, представители на държавни институции обсъдиха централния оперативен план за борба с пандемията и подготовка на евентуална четвърта вълна от Ковид.

На първо място  е подготовката на лечебните заведения и разкриване на допълнителни легла.

На второ място обезпечаване на болниците с необходимите лекарства, дезинфектанти, лични предпазни средства, както и апаратура – кислородни апарати, респиратори.

Заседанието на Областния оперативен щаб е било с цел превенция и подготовка. „Имаме някакъв опит след три поредни вълни. Но се надяваме да се засили ваксинацията. 10% са имунизираните с втора игла, 66 000 на 310 000 население, около 20 % с първа игла. Само 20 % е и ваксинацията при медицинските специалисти. Повечето от тях са преболедували, които смятат да се ваксинират на по-късен етап, но има и такива, които категорично отказват“, уточни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Има засилен интерес през последната седмица към еднодозовата ваксина, при която се получава веднага сертификат. Ваксинират се и деца над 12 години. Ваксини има.

Заболеваемостта в областта е спокойна, 16 на база 100 000 население, но се наблюдава тенденция към бавно покачване. Със Софийска област, Варна и Бургас сме в жълтата зона.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *