Липса на навременни знаци за ремонта създава катастрофи към Рилския манастир

Липса на навременни предупредителни знаци за стеснен участък по пътя за Рилския манастир създава не само предпоставки, но и катастрофи. На такава се натъкнахме на връщане, а ситуация за пътно-транспортно произшествие преди нас имаше и на отиване към Светата обител. „Трябва да има знаци много по-рано както за стеснения участък, за движението в едната лента, така и за светофарната уредба. При такъв трафик нагоре, трябва да има табели, които да вадят очите, а не само знак за ограничение на скоростта до 40 км“, възмущаваха се шофьорите.

А такава е ситуацията там от месеци. Още през април от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че движението по пътя до Рилския манастир ще се регулира от светофар. Трасето в района на срутището при 27 км на пътя с. Пастра – Рилски манастир беше затворено през януари, за да бъде обезопасено след срутване. До светата обител нямаше достъп, освен за линейки, автомобили на МВР и за духовенството.

На място бяха извършени укрепителни и обезопасителни работи. Монтирани са въжета и стоманена мрежа, които да осигурят безопасно преминаване на автомобилите и да предотвратят бъдещи срутвания.

Пътят е  отворен, но само в едната лента. В момента се прави тунел с напречни колони, ригели и плоча, за да може да действа като контрафорс, когато има тежки срутищни процеси, така че да не предизвикват нарушаване на пътя и неговото прекъсване.

След две седмици е Голяма Богородица. Тогава хиляди се отправят към манастира. Обръщаме внимание на отговорните институции да вземат адекватни мерки, защото видяхме днес, че ремонтът създава риск за живота на хората.

А и днес трафикът нагоре беше твърде натоварен. Почти не можеше да се намери място за паркиране, такова има, ако искаш да се поразходиш и оставиш колата преди пътя за Кирилова поляна.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *