Какво представляват бойните оръжия и какво трябва да знаем, преди да си ги купим?

При положение че съществуват множество различни по предназначение и вид огнестрелни оръжия, за потребителя понякога не е толкова лесно да се ориентира в понятията. Разбира се, познавачите в тази сфера, хората с опит, които боравят с такива средства, са напълно наясно за какво става дума.

 

Какво имаме предвид, когато говорим за бойно оръжие?

 

Всъщност, самият термин не крие някаква загадка. Само по себе си това понятие често се възприема като синоним на огнестрелно оръжие изобщо. Такова описание не е грешно, но всъщност, ако все пак навлезем по-детайлно в темата, ще разберем, че се има предвид нещо по-конкретно. Какво е бойното оръжие и как би го обяснил един познавач? Под това понятие поставяме всички видове огнестрелни средства, за които се изисква разрешително за притежание и които се използват с цел, различна от лов или спорт. Т.е. говорим за оръжие, предназначено за осигуряване на лична защита или за охрана на други лица, за възможност за реакция при непосредствена заплаха за живота, а също така и използвано като мярка за опазване на имущество от посегателство, кражба и т.н. Това не означава, че ловна пушка или пистолет за спортна стрелба не могат да бъдат използвани като бойно оръжие, затова се и получава споменатото припокриване на понятията. От потребителска гледна точка, когато се спомене този термин, почти неизменно все пак става дума за пистолети. Ограничавайки избора само този този вид огнестрелни средства, отново можем да открием огромно разнообразие от бойни оръжия на пазара. Изборът на подходящия вид и калибър зависи от целта и условията.

 

Какви са изискванията за придобиване на бойно оръжие?

 

За да бъде законно притежаван един пистолет, с който могат да бъдат нанесени смъртоносни рани, трябва да се покрият и редица условия. Изискванията са доста сериозни, а процедурата за издаване на разрешително не е никак проста.

 

Ето какво трябва да покаже и докаже всеки, който иска да притежава бойно оръжие:

 

  • Свидетелство за съдимост. Хора с криминално досие нямат право да придобият огнестрелно средство;
  • Служебна бележка от НСС. Лицето трябва да представи удостоверение от Национална Следствена Служба, че срещу същото в настоящия момент няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;
  • Медицинско свидетелство, че лицето не страда от психически заболявания;
  • Удостоверение за завършен курс за безопасно боравене с огнестрелно оръжие.

Законово изискване за всеки, който иска да закупи, съхранява и пренася оръжие, е също така да има завършено поне основно образование. Освен това, от служба КОС към МВР преценяват дали даден кандидат има основателна причина да притежава пистолет, или пушка. Ако от държавната институция не намерят такава, то могат и да откажат издаване на разрешително, дори и изброените по-горе условия да са изпълнени. А ако бъде даден този своеобразен лиценз, то пък оръжието задължително трябва да се регистрира.

 

Какви видове бойни оръжия се предлагат?

 

Сред основните видове, които са налични на пазара и за които може да се издаде съответният документ за законно притежание, са следните:

 

– Еднозарядни

– Полуавтоматични

– Револвери

Към списъка можем да добавим картечния пистолет, както и някои видове пушки, които се използват не само за ловни цели. Ако вземем двата основни вида – пистолети и револвери, то можем да срещнем и сериозни дискусии сред познавачите кой вариант е по-удачният. Еднозначен отговор не може да бъде даден – коя е по-удачната опция зависи от условията и обстановката, в която се очаква да бъде използвано съответното оръжие.

Револверите са предпочитани заради възможността за по-бърза реакция. Оръжията с въртящи се “барабани” с патрони печелят по отношение скоростта на произвеждане на изстрел. Освен това, привържениците на револверите изтъкват, че този тип къси огнестрелни имат силен шоков ефект за възпиране на нападател или опасност, но по-рядко поразяват смъртоносно и при тях рискът от фатални рикошети е намален. Разбира се, поддръжниците на прословутия “Макаров” (или на западната му версия “Глок”, която със сигурност е по-модерна и по-успешна в наши дни) също имат своите доводи. Без съмнение презареждането се осъществява доста по-бързо, тъй като се сменя целият пълнител за секунда, а не се добавя патрон по патрон. Този фактор има значение, ако притежателят на оръжието попадне в престрелка, при която пистолетът издържа и повече на нагряване. Естествено, всеки се надява да не участва в такава екстремна ситуация.

 

Какъв да бъде размерът?

 

По-малките калибри, независимо дали става дума за револвер, или пистолет, са по-удобни за пренасяне и скриване. Може да имат не толкова застрашителна сила на поразяване, но в повечето случаи вършат достатъчно добра работа, за да отблъснат опасността. Ако бойното оръжие

 

е предвидено да се използва при необходимост само на едно място (дом или работно място), то тогава и по-голям размер би могъл да е от полза. Но най-важното, което всеки потенциален притежател на бойно оръжие трябва да знае и спазва, е добре известно – огнестрелно се използва като последна мярка при непосредствена опасност. Понякога само наличието на пистолет е достатъчно, за да отблъсне враждебен индивид или нападател.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *