Кметът на Симитли от границата с Македония: ситуацията е непредвидима

Пожарът, който гори между Делчево и Пехчево, достигна селата Негрево и Църник, но все още е на безопасно разстояние от границата с Община Симитли. Това съобщи кметът Апостол Апостолов, който се намира на 55-а пирамида.

“Духа силен вятър, който прави обстановката непредвидима”, допълни още той.

Кметовете на населените места в Община Симитли са предупредени да следят ситуацията с особено внимание. Към момента не се налага евакуация на населението от най-близките села Сушица, Сухострел и Брестово. Такава ще бъде разпоредена само ако ситуацията се усложни и се появи реален риск за хората, живеещи там.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов в момента са на границата с Република Северна Македония, за да проверят каква е ситуацията около пожара между Делчево и Пехчево.

По думите на Апостолов, ситуацията е изключително сериозна, а бурният вятър, който духа в района, допълнително усложнява положението. Той уточни, че държи непрестанна връзка с институциите в Р. Северна Македония, както и със служители на РДПБЗН – Благоевград, които участват в гасенето на огъня.

„От страна на Република Северна Македония е създадена организация, на терен са стотици хора, както и хеликоптери, но към момента огънят не може да бъде спрян. По последни данни, огънят е достигнал селата Негрево и Църник.” – каза кметът на община Симитли.

Кметът Апостолов е провел разговор и с директора на Държавно горско стопанство „Симитли” – Благой Кишев, който го е уверил, че в района на границата между Р. Северна Македония и Община Симитли ще бъде изпратен булдозер, който да прокопае просека, която да спре огъня, ако премине през нашата граница.

От ръководството на община Симитли отново отправят апел към гражданите, живеещи в по-високите населени места на града, намиращи се в близост до границата със Северна Македония, да бъдат максимално концентрирани и внимателни и при необходимост, да слязат надолу към града.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *