Огън погълна за две седмици училище, 18 необитаеми къщи, 5 плевни, над 2000 дка гори и още:

8 пожара са гасили екипи на пожарната в Кюстендилска област през изминалото денонощие. Всички са причинени поради небрежно боравене с открит огън. Пожарът, възникнал в Кюстендил – край жп линията, която е обслужвала мина Бистрица, е унищожил 20 дървени траверси.

Пожарът, който възникна в землището на с. Долно село, е ликвидиран снощи около 21.00 ч. Продължава дежурството в района, за да се предотврати евентуално възобновяване на огъня от тлеещи огнища.

Тази сутрин около 6.30 е постъпил сигнал за задимяване в района на с. Фролош и Страдалово. След обход в района служители на пожарната в Рила  са установили, че гъстият дим идва от пожарите на територията на РСМакедония, няма опасност за населението на  наша територия.

През последните 2 седмици/22 юли – 5 август/ на територията на Кюстендилска област  са възникнали 102 пожара, 18 от тях са нанесли щети, изгорели са 890 дка гори – огънят е засегнал върхово иглолистни насаждения. Низов пожар е засегнал горски насаждения на площ 2 170 дка.  За периода пожарите са се развили върху площ от 10 595 дка. Изгорели са 37 сгради/в това число училището/нефункциониращо/  в с. Долно село, 18  постоянно необитаеми къщи, 5 плевни,  полуразрушени спомагателни постройки, овощни насаждения, балиран фураж и дърва/, техника и имущество. Пострадали са 3-ма – 2 жени са обгазени, 1 е с обгаряния. Спасени от унищожение са десетки обитаеми къщи и масивни сгради.

Пожарите са гасени от екипи и техника на пожарната, горските стопанства и доброволното формирование от Кюстендил.

Продължава да е пожароопасна обстановката. Огнеборците призовават гражданите за повишена бдителност и отговорно поведение при боравене с открит огън и леснозапалими продукти. Призовават  да подават сигнали при най-малко съмнение за възникнал инцидент.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *