Всички в Банско на джаз

Започна Банско джаз фестивал.

Фестивалът е под надслова „Всички в джаза! Всички в Банско!”. Хиляди  хора се събраха на площада в центъра на града, превърнат в огромна концертна зала на открито.

„С това издание ние целим да покажем уважението и почитта си към приятеля, когото загубихме миналата година – д-р Емил Илиев, инициатор и основен двигател на джаз фестивала в Банско. Приемственост и развитие е посоката, в която работихме през последните месеци, за да създадем този фестивал, заяви кметът Иван Кадев. От името на обществеността на Банско и всички музиканти, които ще участват в новото му издание, той отдаде почит към д-р Емил Илиев – основателят и радетелят на фестивала. Защото Банско джаз фестивал е на всеки един от нас, той е създаден да радва, да обединява и да насочва погледа ни напред, заяви кметът на Банско.

Програмата на основната сцена в центъра на Банско е изключително разнообразна и показва най-добрите образци на съвременната джаз музика у нас и в чужбина. Програма, която демонстрира силата на човешкия дух и творческата енергия, които не могат да бъдат затворени от стени и ограниченията, които пандемията наложи.

Тази година, Банско джаз фестивал поставя начало на инициатива за подкрепа на млади джаз музиканти чрез дневна сцена в парка, където младите творци могат да се изявят.

Изненадите не свършват с втората сцена. В часовете между концертите са подготвени семейни активности с атрактивни теми като:”Тичай, мамо! Бягай, тате!”, Баба Яга пасти да яде”, „Каква футболна драма, уважаеми зрители”, „Юнаци с тумбаци” и много други. След сцената на площада, в късните часове фестивалната програма ще прелива в джем сешъни в бар Джинджър, съобщи Илияна Щерева от Асоциация Фестивалите в България, която съдейства на Община Банско в организирането и провеждането на фестивала.

Специален гост на общинското ръководство на откриването беше  областният управител Николай Шушков.

Началото на фестивалната програма започна силно с три великолепни дами – Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева – Ladies of Jazz&Soul  с група The Fingerstones. Те зададоха високото ниво, на което до края на вечерта останаха музикантите от Old Gold Band.

В неделя вечер на сцената ще се качат Цветан Недялков & Веселин Койчев квартет, група Фолтин от РСМ, музикантите от Фънкалеро и Елена Сиракова.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *