Благоевград, Симитли, Кочериново и Бобошево стават зелени градове

Заедно със Симитли, Кочериново и Бобошево Община Благоевград спечели важен проект за по-зелен град.

Той е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове, както и до още редица мерки за по-чист и по-зелен град.

Ще се реализира в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево, както и IDNA, Норвегия, които съвместно ще осъществят логически свързани дейности, които ще повишат възможността на българските общини да провеждат устойчиви политики за намаляване на емисиите и адаптиране към изменението на климата.

Ще бъдат разработени и приложени 5 пилотни и иновативни мерки за смекчаване и адаптация към измененията на климата в българските общини, в изпълнение на стратегическите им планове и програми. Първата мярка е инсталиране на соларни системи за топла вода в 10 детски градини и ясли на територията на община Благоевград – 7 в Благоевград и 3 в селата Церово, Покровник и Зелен дол. Втората е създаване на електронна база данни на зелената система на града с възможност за актуализиране в реално време и публичен достъп – Регистър на зелените площи и дълготрайната растителност, Регистър на уличната растителност и Регистър на използваните горива.

Третата е свързана с инсталиране на соларни системи за топла вода в 8 детски градини и 3 социални заведения на територията на община Симитли. Следващата е пилотно въвеждане на домашно компостиране на биоразградими отпадъци в 600 домакинства на територията на община Кочериново. Последната мярка е пилотно въвеждане на домашно компостиране на биоразградими отпадъци в 600 домакинства на територията на община Бобошево.

Общата стойност на проектното предложение е 792 597,61 лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *