Спомнихме си историческите уроци, които ни завеща актът на Съединението

Как отбелязахме Деня на Съединението в Пиринско?

Благоевград тържествено отбеляза 136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Празникът започна с церемония по полагане на венци и цветя в знак на почит и признателност към родолюбивото дело на посветилите се в борбите за свобода и национално единство.

Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов положи цветя на Паметната плоча на загиналите граждани от община Благоевград във войните за обединението и независимостта на България.

Пред паметта на героите, глави сведоха и областният управител на област Благоевград Николай Шушков, председателят на Общинския съвет – Благоевград Радослав Тасков, заместник-ректорът на Югозападния университет проф. Йордан Гошев, представители на политически партии, на културни и други институции в града.

Постигнато с много смелост, енергия, при неизбежни вътрешни противоречия, но с впечатляващо национално единство, ентусиазъм и героизъм във върховите моменти, Съединението на Източна Румелия с Княжество България е безценен пример за победата на кауза, отстоявана търпеливо, осъществена самостоятелно и главно – с обединените сили на народа, политиците и армията. Да бъдем горди с този пример! – призова историкът д-р Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей – Благоевград. Той припомни историческите уроци, които ни завещава актът на Съединението.

Свещената дата 6 септември – символ, показващ силата на българския дух за обединение, независимост и свобода, бе отбелязана и в Сандански с церемония по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Кметът на Община Сандански – Атанас Стоянов, представители на Общински съвет, Бригадно командване – Благоевград, Църковно настоятелство, народният представител – Христо Гушков, Районно управление – Сандански, представители на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса „Генерал Тодоров“, Център за обществена подкрепа и Център за социална рехалибитация и интеграция, Клуб „Будители“, Народно читалище „Отец Паисий-1919“, ръководители на общински просветни, научни и културни институции, политически партии и граждани поднесоха венци и цветя в знак на почит към героите на Съединението!

Разлог отбеляза Деня на Съединението с честване пред паметника на Васил Левски. Под звуците на духова музика венци и цветя поднесоха: инж. Венцислав Гърменов – зам. кмет по социалните дейности, Иван Димитров-  Народен представител в 46-то Народно събрание, Исторически музей – Разлог, НЧ ,,15 септември 1903 – 1909 г.“, Център за обществена подкрепа – гр. Разлог, Център за настаняване от семеен тип, политически партии, признателни граждани.

Организатори на събитието са Община Разлог, Исторически музей – гр. Разлог и НЧ Разлог „15.IX. 1903 – 1909 г.“Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *