Популяризират екологосъобразните дейности в агрохранителния сектор

Инициативите за популяризиране на екологосъобразни дейности в агрохранителния сектор са в изпълнение на международен проект “Подобряване на управлението на околната среда от МСП, управлявани от младежи” (EnvironmentYou), а в Банско се проведе втората международна среща за обмяна на опит.

Целта на посещението на гръцките и българските партньори беше популяризирането и разпространението на иновативни технологии и практики, прилагани към малките и средни предприятия (МСП) в района на Банско, които са активни в първичния сектор. Чрез мозъчната атака между тези две държави започва диалог с крайната цел за укрепване на предприемачеството в селските райони и създаване на силна икономика в трансграничния регион.

Образователният процес включваше предимно лични посещения в местни земеделски единици с акцент върху животновъдството и млечните продукти, бизнес сектори, предпочитани от планинската, изобилна морфология на растителния свят на местоположението, но също така и на малки и средни предприятия, които подобряват агротуризма.

Приносът на председателя на сдружение „Обединени фермери” беше важен, тъй като тя откри тридневното учебно посещение с презентацията си „Иновации в селскостопанския сектор” и началото на диалог между участниците.

Учебният процес продължи и на втория ден със сутрешното ни посещение на коне фермата на 6 км извън град Разлог. Това е семеен бизнес, който е изграден по европейски стандарти и разполага с всички удобства за посрещане на туристи, които имат възможност да се насладят на конна езда в гората, да опитат местни био продукти и да хармонизират с природата и пейзажа. Особен интерес представлява използването на коне за терапевтични цели при деца със специални нужди.

Вторият ден продължи с посещението ни на хотел „Царство на билките и гъби“, който през годините е атракция за много журналисти и туристи. Всяка опаковка от билки и гъби има своето име и лечебни свойства, а всяка стая в хотела има тематика в зависимост от отделна билка. Накрая следобед имаше дегустация на вино, което е произведено в местни лозя и разнообразие от сирена, също произведени от местни млекопроизводители.

На третия и последен ден от нашето посещение посетихме местно животновъдно звено, където наблюдавахме процеса на отглеждане на говеда, овце и кози, следвайки съвременните и добри практики за ефективно угояване.

Посещението бе реализирано в рамките на проект “Подобряване на управлението на околната среда от МСП, управлявани от младежи” (EnvironmentYou).

Проектът е на стойност 1 332 043 евро, финансиран по договор №  B2.6d.11/01.07.2019. Съфинансира се от Европейския фонд за регионално развитие по Втора покана на ПРОГРАМА ИНТЕРРЕГ V-A „Гърция-България 2014-2020“



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *