Ще помогнат ли съветниците на студент, отказал се от следване в 4 английски университета, за да учи у нас

Съветниците на сесия утре трябва да  се произнесат и относно предложение за отпускане на еднократна финансова помощ на Мария Славева Георгиева.  Тя е майка на две деца и ги отглежда сама – Антонио на 19 години и Моника на 16 години.

Молбата ѝ бе разгледана на заседание на  Председателски съвет, като същата е свързана с искане на майката на Антонио – за отпускане на финансово подпомагане за синът ѝ, което е свързано с предстоящото му обучение.

Председателят Радослав Тасков, уточни, че има практика Общински съвет да се произнася за отпускане на еднократна помощ на нуждаещи се граждани, но случаят с Антонио е малко по-различен.

„Тук става въпрос, че майката се нуждае от финансова помощ, докато се уреди следването на детето в университет. Единодушно бе решението на Председателски съвет – да отпусне такава финансова помощ и смятам, че Общински съвет трябва да има такава практика. Идеята е не само да се помага на крайно нуждаещи се хора, а да се даде възможност и за  подпомагаме на точно такива млади хора, които искат да учат и да останат в България.

Искахме сумата, която утре ще се гласува, да бъде директно финансирана от бюджета на Общински съвет, от средствата, които се изплащат за възнаграждения на съветниците“,  информира Радослав Тасков.

Антонио е завършил средното си образование през изминалата учебна година в Природо – математическа гимназия „Акад. Сергей Корольов“ – Благоевград с отличен успех. Тази година той ще бъде студент в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност софтуерно инженерство.

Приет е още в университетите: University of Manchester, University of Edinburgh, University of Bristol, University of Glasgow, но е избрал да остане в България. През изминалите 5 учебни години е награден с множество грамоти и медали от престижни състезания и олимпиади.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *