Първа копка до храма на Преподобна Стойна

Започва реконструкцията на пътя Катунци – Златолист.

Утре ще бъде направена първа копка. Ремонтът ще улесни достъпа до святото място и ще се създадат подходящи условия за живот, туризъм и инвестиции в общината и региона.

Църквата „Свети Георги” в село Златолист е забележителна със старите си стенописи и лечебна сила. Място, където е живяла Преподобна Стойна, почитана от местното население заради лечителските си и пророчески дарби.

Пътят до санданското село Златолист от години е в много лошо състояние. Истинско изпитание е за хората да стигнат до манастира „Свети Георги“, където е живяла Преподобна Стойна. Половината от пътя не е асфалтиран, осеян е с дупки и с малки камъни.

А много миряни от страната и чужбина идват в църквата „Свети Георги“ в село Златолист. Те пътуват по пътя от село Катунци до селището, който в по-голямата си част също е черен. Много от поклонниците пренощуват в светата обител. Те вярват, че има силно енергийно излъчване в храма на Преподобна Стойна.

Църквата е построена през 1857 година. В нея е запазена килията, която е обитавала монахинята. До вратата й има масичка, върху която е поставена книга. В нея вярващите пишат своите желания. В средата на храма, под купола, пък има мраморна плоча с двуглав орел. „Тя има здравословно излъчване, като се стъпи върху нея и се вярва искрено, човек може да намери облекчение и лек за болката си“, твърдят жителите на Златолист.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *