Чистят над 20 сметища с кметска заповед

Над 20 нерегламентирани сметища на територията на Благоевград ще бъдат почистени. Терените са  във вътрешността и периферията на областния център.

Сред тях са дерето на с. Делвино, терени около пътя за мемориален комплекс „Памет и вяра“, в района на ЮЗУ „Неофит Рилски“, при животинския пазар, поречието на р. „Бистрица“ и др.

Дейностите са възложени на служители от общинска фирма „Биострой“, които имат  ангажимент да обходят и почистят. Заповедта е на кмета Илко Стоянов.

За да бъде предотвратено замърсяване на околната среда, служители към звено „Инспекторат“ при дирекция „Екология и чиста среда“ извършват регулярни проверки и налагат санкции на нарушители.

Oт няколко дни, въпреки липсата на положително становище от Регионална инспекция по околната среда и водите, фактически Депото при  с. Изгрев функционира и е единственото място, където жителите могат да изхвърлят строителни отпадъци, без да бъдат санкционирани. Целта е да бъдат ограничени неконтролираните нерегламентирани сметища, които се заформят на територията на Благоевград.

Дейността на депото беше преустановена на 19 август от РИОСВ, заради несъответствие с нормативните изисквания, въпреки че депа с такъв статут функционират на почти във всички общини в страната.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *