Опасни ли са хората в Център за настаняване в Брежани

Напрежение сред обществеността за опасни хора, които ще бъдат настанени в бившата Здравна служба в симитлийско село, разбуни духовете в Брежани. Става въпрос за  центрове за настаняване от семеен тип в селата Брежани и Полена.

Основният организатор и подбудител на случващото се Кипро Кипров в национален ефир, твърди, че жителите на населеното място не са били информирани, че в бившата Здравна служба ще бъде изграден такъв център, както и че в него ще бъдат настанени хора със забавяне в развитието.

Ръководителят на Социалното звено към Община Симитли Ивайло Гоцев обясни, че притесненията на хората са напълно неоснователни, особено в частта, в която се твърди, че потребителите на социалната услуга, които ще бъдат настанени в село Брежани, са опасни.

„Неслучайно община Симитли винаги е давана за пример по отношение на водената социална политика. Ние не само, че обхващаме всички хора с увреждания, но и се стараем да ги подкрепяме. Хората, които работят в социалните заведения преминават специални обучения. Практиката, която имаме до момента показва, че никога не е имало проблеми и че всички се стараят да приобщават тези хора. Този негативизъм и предразсъдъци, на една малка част от жителите на селото, са закостенели и остарели“, отбеляза Гоцев.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов обясни, че решението сградата на бившата здравна служба да бъде използвана за центъра е взето през месец януари от Общински съвет, които са единственият орган, който може да се разпорежда с имотите общинска собственост. А както гласи Законът за местното самоуправление и местната администрация – всички решения на местния парламент се публикуват в официалната интернет страница на дадената община, което е направено и в този случай.

Във връзка с притесненията на част от хората, относно персонала, който ще работи в този център, кметът Апостолов обясни, че лицата, които се наемат преминават курсове на обучение и отговарят на всички европейски изисквания.

„Срамно е, когато в цялата европейска общност, всички държави, работят за приобщаване и интегриране на хората със специални потребности. Това са нормални хора, които трябва да бъдат приобщени, които трябва да бъдат интегрирани, за да не се случват проблеми с тях. Избрахме това място, защото сградата беше свободна, рушеше се и ние решихме да я ремонтираме“, допълни Апостолов.

Центърът, който предстои да заработи в село Брежани от началото на месец октомври ОТГОВАРЯ на всички европейски изисквания по отношение сграден фонд, осигуряване безопасността на потребителите на социалните услуги, както и на живущите в района му.

Разкриването на поредната социална услуга в Община Симитли е в изпълнение на европейските и национални политики, свързани с деинституционализация на уязвимите групи сред нас. Предоставянето на т. нар. социални услуги в общността е ключов фактор за ефективно социално включване, борба с бедността и участие в живота на обществото на всички уязвими групи. През последните години политиката на Община Симитли в сферата на социалните услуги е насочена към развитие на услуги в общността и в домашна среда, които да заменят институционалния модел на грижа.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *