Почетни знаци, стипендии и отличия на празника на Благоевград

Почетни знаци на празника на Благоевград получиха Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ и Иван Кацарски.

Това стана на тържественo заседание на Общински съвет Благоевград по повод 109-ата годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. По време на заседанието бяха връчени и стипендиите „5 октомври“, които бяха присъдени на изявени деца от Благоевград в областта на науките, изкуството и спорта – Стоян Смилков, Петя Стойчева, Боян Георгиев, Божидара Каракичева, Симеона Кротева, Иван Хамбарджийски, Димо Терзиев, Любомир Станоев, Димитър Докузов  и Ванеса Ханджийска. Антонио Георгиев, за който Общински съвет Благоевград гласува на своя сесия финансово подпомагане във връзка с продължаващото му обучение, също бе поканен на сцената, където бе отличен от Радослав Тасков.

Председателят на Общински съвет Благоевград откри тържественото заседание на местния парламент по повод 109-ата годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринско Македония от османско владичество.

Пред присъстващите той заяви, че днес нашият роден Благоевград празнува. Празнува героизма, саможертвата и най-вече свободата. Тази свобода, която преди 109 години нашите предци извоюваха с чест, достойнство и смелост .

Финалът на днешните тържества по повод 5 октомври бе поставен с концерт на „Ансамбъл Пирин“.

Преди тържественото заседание председателят на местния парламент присъства на парада на бойните знамена и униформи, който се проведе пред сградата на Община Благоевград.

По традиция всяка година по време на тържественото заседание на Общински съвет Благоевград председателят Радослав Тасков припомня на присъстващите за една от значимите личности в нашата родна история. Тази година той представи кратка биография на един от най-значимите революционери, горноджумайски войвода и един от главните действащи лица на събитията от 1912 г. в Пиринския край – Ичко Бойчев.

След което прикани присъстващите да се изправят на крака и с минута мълчание да почетат паметта на Ичко Бойчев и героите на Майка България!

Реч пред присъстващите произнесе и кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, както и общинските съветници Йосиф Кочев (ГЕРБ), д-р Владимир Пандев (БСП) и Иван Ризов (ВМРО).

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *