Джунгла в река Бистрица

Джунгла – в това с е превърнала река Благоевградска Бистрица, след като не са полагани грижи за коритото й. От ден на ден растителността става все по-буйна, а това създава все повече предпоставки за бедствия, които могат да се стоварят върху града.

Дъждовете вече заваляха, а долу направо е непроходимо заради многото дървета и храсти, и никой не се трогва от това. От общината изчистиха част от храстите през пролетта, но скоро след това те станаха още повече, възмутена беше Камелия. Защо все трябва да чакаме нещо лошо да се случи, за да се направи нещо? Толкова ли е сложно просто да окастрят растителността докато е време, резонно попита тя.

Единствено някакви грижи през лятото за коритото положиха от „Биострой”, но това е твърде недостатъчно, а дърветата и буйната растителност продължават да се разрастват.

Така Благоевград може единствено да се надява природата да бъде благосклонна, а час по-скоро проблемът с коритото на реката да бъде решен.

Ако завалят порои през есента, направо ще се издавим. Тези си опасения споделиха и от благоевградското село Бистрица. А поводът за притесненията им е обраслото корито на реката, което по думите им е заприличало на джунгла.

Наша проверка показа, че коритото в действителност е доста обрасло и на места прилича по-скоро на гора, отколкото на река.

Малко благоевградчани си спомнят за 2 юли, петък, 1954 година. Дъждът се усилва, водната завеса става непрогледна и тъкмо, когато хората вече кроят други планове за почивните дни, от изток се задава страховития потоп. Най-голямото в историята на града наводнение взима 13 жертви, 6 от тях в с. Бистрица. Тогавашната статистика за нанесените щети сочи, че в Благоевград са наводнени 58 къщи, от които 31 стават напълно негодни за обитаване. В близкото с. Струмско са залети 25, в с. Бистрица – 4 къщи.

Да се надяваме, че в най-скоро време ще се вземат мерки, за да не се случи това отново.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *