Опашка пред РЗИ за ваксини и сертификати

Дълга опашка се изви пред сградата на РЗИ-Благоевград пред ваксинационния пункт, ден преди да влезе в сила изискването за зелен сертификат за посещения на закрити обществени места, видя репортер на Агенция БГ. Някои от хората споделиха, че се ваксинират, за да не загубят работата си.

В РЗИ разполагат с всички видове ваксини и няма да връщат желаещи да се имунизират с първа или втора игла.

Документът за имунизация се създава в електронния регистър и се предоставя по искане на пациента от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар.

Вторият тип сертификат за преболедуване се издава само на граждани, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Covid-19. Този документ ще е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен PCR-тест на съответния човек (т.е. може да се ползва до 6 месеца след потвърденото заболяване).

Третият тип сертификат – за еднократно проведено изследване – показва актуален резултат от PCR или антигенен тест за Covid-19, като от 21 октомври ще се приема като документ за свободен достъп до заведения, магазини и спортни центрове.

Сертификатът за изследване има най-къс срок на валидност – до 72 ч. от датата на вземане на проба за PCR-тест и до 48 ч. от датата за вземане на проба при антигенните тестове.

Всеки от утвърдените сертификати съдържат QR-код, чрез който може да се проверява валидността им.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *