Пациенти с инсулти от Благоевград пътуват до Сандански, двете неврологии са Ковид отделения

Двете неврологии в МБАЛ Благоевград и ПУЛС стават Ковид отделения. Пациенти с инсулти от Благоевград ще  се насочват и пътуват до болницата в Сандански. Това стана ясно след заседание на Общинския кризисен щаб.

РЗИ не издава зелени сертификати, те се изваждат от интернет, поясни д-р Темелков. Обсъжда се вариант бързите антигенни тестове да бъдат раздавани на лабораториите безплатно и хората ще заплащат само манипулацията, която ще бъде между 2 и 5 лева.

Самата заповед на министъра на здравеопазването е административен казус, категоричен е кметът Илко Стоянов.

Ваксинираните от персонала в домовете за възрастни хора са изключително малко. Затова от общината смятат да осигурят финансирането за  тестове, ако решат да се ваксинират.

Лекарите са се оплакали на кмета, че т.н. първа линия не е добре финансирана.

При детските градини няма категорична забрана. Персоналът продължава да работи при спазване на мерките. При училищата заболеваемостта е 526 на 100 000 население, това означава, че 50% ще преминат на онлайн обучение. Това ще бъде решено по график, уточни д-р Темелков.

Персоналът на заведенията не е задължително да е ваксиниран. Но кой ще проверява клиентите, не е ясно според д-р Темелков и как ще се удостоверява при показване на сертификат дали това е ваксинираният клиент на заведението.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *