Какво пише на открития надпис от III век в Хераклея Синтика

Откриха третия поред цялостно запазен надпис през сезон 2021 в Хераклея Синтика от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН). Това е списък на 28 младежи, приети в местната ефебска организация. Досега съществуването на ефеби в Хераклея само се предполагаше по аналогия с други градове в Македония и Тракия, например съседния Партикопол (при днешния Сандански), където това е документирано в надпис от 209/210 г. сл. Хр. А ефебските списъци са изключително важни като представителна извадка за демографията на античните градове.

„На добър час! През 246 година от Августовата ера, която съответства на 362 г. (от македонската ера, т.е. 214/215 г. сл. Хр.), гимназиарх беше самият град, а ръководител на ефебите беше Аврелий Демей…“, пише там.

28-те имена в надписа от Хераклея Синтика – тракийски, гръцки и римски – разкриват пъстротата на местното население. На първо място в списъка виждаме младеж на име Клавдий Акциак – наследник на стара фамилия, получила римско гражданство и императорското име Клавдий още в средата на I век сл. Хр. Името Акциак пък носи спомена за голямата победа наОктавиан Август срещу Марк Антоний и Клеопатра в морската битка при нос Акций през 31 г. пр. Хр., която поставя началото и на използваната в летоброенето на Хераклея и провинция Македония „Августова ера“.

Вторият младеж е на име Септимий, вероятно син на родители, станали римски граждани по времето на император Септимий Север (193-211 г. сл. Хр.). Останалите 26 младежи са с първо име Аврелий, т.е. са получили римско гражданство едва две години по-рано, през 212 г. сл. Хр., когато император Каракала (с официално име Марк Аврелий Антонин) дава римски граждански права и името си Аврелий на всички свободни жители на империята.

Най-интересният извод от проучването на списъка обаче е големият процент на траките в него. Дванадесет от младежите са с тракийски лични или бащини имена (например Терес, Садала, Пирула, Диза, Мукакент, Ептакент и т.н.), а това е сигурен белег за тракийски произход. Траки вероятно са и шестимата младежи с най-разпространеното в региона на Средна Струма име Пир/Пирий, добило популярност, тъй като било възприемано като свое и от траките, и от елините.

Новооткритият надпис е също така пореден аргумент срещу неоснователното предположение на някои изследователи, че през III в. сл. Хр. Хераклея Синтика е била лишена от статуса си на град и превърната едва ли не в село, казват от Archaeologia Bulgarica.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *