Такса смет от 1,1 на 2,9 промила за домакинствата, от 12 на 7 за селата и за бизнеса от 6 на 5,7

Предложението до Общински съвет – Благоевград  е на кмета Илко Стоянов. Ще се намали такса смет за бизнеса от 6 на 5,7 промила. Освен това той настоява да бъде редуциран и размерът на таксата, касаещ сметосъбирането и сметоизвозването в селата в община Благоевград от 12 на 7 промила. За домакинствата в Благоевград предложението е промилите да станат от 1,1 на 2,9. „Тук не говорим за увеличение, по-скоро за изравняване на ставката с останалите областни градове. Дори, ако направим съпоставка, в Благоевград  ставката ще бъде по-ниска, например от Пазарджик, където е 4,7, Добрич и Хасково, където е 3.5, Враца – 3“, коментира кметът Стоянов.

Той подчерта, че такса смет за домакинствата не е променяна от 2009 г. насам, когато минималната заплата е била 240 лева, т.е. 3 по-ниска от тази, в настоящия момент.

Кметът Стоянов бе категоричен, че изравняването не се прави с цел печалба, а приходите ще бъдат разходвани с цел обезпечаване на социалните функции на Общината. „Знаете, че Община Благоевград непрекъснато заделя средства за хора с репродуктивни проблеми, подпомагаме семейства по Наредбата за стимулиране на раждаемостта, отпускаме пари на нуждаещи се граждани и т.н. За да продължим в тази посока, подобни средства трябва да идват отнякъде“, заяви кметът Стоянов.

Предстои да стартира съвместен пилотен проект ”LIVE” между Общините Благоевград и Бургас.  ”LIVE” e финансов инструмент на Европейския съюз, подпомагащ проекти за опазване на околната среда, природата и климата на територията на ЕС.

Предстои да бъде въведен механизъм, според който жителите ще могат да намаляват сами дължимата си такса за смет, в случай че събират разделно отпадъците. „Ако хората бъдат достатъчно стриктни и отговорни, реално дължимата такса може да бъде почти нулева. Всеки следва да започне да се грижи за средата, в която живее. Ние трябва да сме подготвени за логиката на новото време“, заяви още кметът Стоянов.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *