Тасков: Определени юристи от областната връщат решения с обемни мотиви, но нищо по същество

Областният управител върна 7 решения на Общински съвет в Благоевград. Председателят на общински съвет Радослав Тасков забелязва, че при определени юристи се връщат повече решения в Общински съвет. Той е притеснен от факта, че има доста върнати решения с обемни мотиви, но вътре няма нищо, казано по същество. „Няма кое от решението  е незаконосъобразно, няма цитат и някакъв член, които да ни покажат, че е незаконосъобразно. Но такива са разпоредбите на закона, ОбС има правото да отмени или да препотвърди своето решение. Обикновено крайните решения се взимат в съда, смята председателят на ОбС Радослав Тасков.

Три от върнатите решения са за преписки за връщане на земи на граждани. Общинският съвет е постановил отказ. Те са оспорени в съда, така че Тасков ще предложи да отпаднат на утрешната сесия, тъй като тече съдебно производство.

Четири от върнатите решения са за ликвидиране на съсобственост от страна на община Благоевград, при приложена регулация се касае за имоти, които до момента са били публична общинска собственост части от улица, път и т.н.

Тасков ще предложи да се препотвърдят тези решения, тъй като смята, че мотивите са прекалено формализирани и съдът трябва да реши дали общината и ОбС имат право или областният управител. Юристите на областната смятат, че предварително трябва да се издава акт за общинска собственост. За Тасков след разговор с общинска администрация на практика това било почти невъзможно. Ставало въпрос за малки квадратури и нямало как общината да издава такива актове.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *