Съветници не могат да се разделят с Биострой

Разделянето на общинското дружество „Биострой“ на „Чистота“ и „Озеленяване“ предизвика бурни дебати на сесията днес.

Защо, след като сме толкова доволни от Биострой, създаваме двете нови предприятия, как ще контролираме сега, питаха съветниците Иван Ризов, Калоян Ханджийски и Владимир Пандев. Също така кое налага да са две предприятия, защо ще разваляме нещо, което се справяло добре.

Кметът Илко Стоянов поясни, че дори ще се повиши контрола както от съветниците, така и от гражданите. Двете нови предприятия ще бъдат публични и прозрачни. Екипът се запазва, ще има само нов счетоводител на допълнителен трудов договор.

„Това е реформа, която ще ни постави на най-правилния път. Сметосъбирането и озеленяването са различни процеси, ще можем да кандидатстваме и за евросредства, уточни кметът.

Служителите от фирмата ще бъдат преназначени и преразпределени в двете нови общински предприятия.

По време на срещата кметът Стоянов поясни, че ще се търсят възможности за финансиране, ще бъде закупена нова техника, която ще бъде общински актив.

Той бе категоричен, че Община Благоевград ще разплати всички задължения към фирми, които към момента са налични, включително и дългът за извозването и депонирането на отпадъци в Костинброд.

Със създаване на двете общински предприятия ще бъде постигнат и финансов ефект, тъй като голяма част от дейностите няма да бъдат облагани с ДДС.

И председателят на Общински съвет Радослав Тасков каза, че са свикнали с Биострой и първоначално има едно стъписване. Колеги от други градове са му потвърдили, че най-добрият вариант е създаване на общински предприятия.

35 съветници гласуваха „за“ и петима се въздържаха.

И така имаме две нови общински предприятия, едното от които ще отговаря за сметосъбирането „Чистота“, а другото е „Озеленяване“.

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *