Фестивалите в Благоевград за догодина – някои се възраждат, други изцяло нови

Община Благоевград планира да възроди някои от фестивалите, които се наложили във времето и са станали марка за нашата община. С други фестивали продължават традициите, а ще има и изцяло нови. Така кметът Илко Стоянов отговори на съветника Кирил Ваклинов. Той попита общинска  администрация за фестивалите и кога ще бъде качен на сайта на общината културният календар. Също така го интересува дали са изплатени средствата от фонд „Култура“.

И последният му въпрос е свързан с това колко пари са отпуснати за фонд „Култура“ от бюджета на общината за 2022 година.

И така ще бъдат възродени театралният фестивал Тара-ра- бумбия, Блус и джаз фестивал, фестивалът на детските театрални школи Талантино. Също така възнамеряват да продължат традициите с кукерския фестивал, детския Шарено цвете, Летни театрални вечери на открито, фестивал на китаро-мандолинните оркестри „Музика на струните“. Освен това ще се добавят и няколко нови фестивала. В активни срещи е общината с представители на Американския университет за  изграждане на концепция за общ фестивал. Разработва се уикенд фест, който е нов. Пролетен фестивал Дни на класиката, фестивал, насочен към тийнейджърите и учениците. Общината ще подкрепи логистично и Националния студентски фестивал на изкуствата на ЮЗУ.

Културният календар за 2022 год. по-детайлно ще се представи следващата седмица, тъй като има някои неща за доизчистване, каза кметът.

За фонд Култура предходното управление е назначило трета сесия без да са сключили договори за втора. Към момента има сключени договори със спечелилите трета сесия. Някои са отменени поради пандемията. Остават висящи някои проекти от трета сесия и втора. Още през тази година ще се свика комисия за разглеждане на тези проекти. Проектобюджетът на общината  се изготвя в момента. Средствата, които ще бъдат заделени за култура ще зависят от планираните за следващата година разходи и очакваните прогнозни приходи, обобщи кметът.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *