Мечок сбори за здраве и по традиция кмета на Симитли

Със звън на чанове и хлопки кукерите оповестиха в града и селата, че новата година е дошла. Ревностните пазители на кукерската традиция тази година сътвориха истинска празнична феерия по улиците и кварталите на Симитли. По обяд, навръх 1-ви януари кукерите сътвориха зрелищно дефиле за празника на Симитли – Сурва.

Млади булки, страшни чудовища, мечкари с мечоци, сурвакари, бабугери, лекари, бръснари са само част от маскарадните игри за Сурва. И както традицията повелява, добрите гости посетиха дома на кмета Апостол Апостолов, където той и семейството му посрещнаха всички кукерски групи от Симитли. Там кукери, бабугери и сурвакари играят, а палави мечоци борят кмета, за да му е здрава годината и да е благодатна за общината.

А костюмите от кози кожи са голямата гордост на симитличани! Цяла година издирват най-добрите, за да могат днес да са най-добрите в дефилето. Уникални кукерски костюми показаха от всички махали в града, старци, малки деца, дори и жени обикаляха и орисваха всеки за здраве и берекет.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *