Повече дърва за огрев търсят от планинските райони

Югозападното държавно предприятие реализира общо 1 043 061  куб. м или  отчита 95 % изпълнение на планираното за годината количество.

Предвиденото ползване на дървесина по финансови планове на териториалните поделения на ЮЗДП за 2021 г. е общо 1 100 971 куб. м. Сключените договори за продажба на дървесина до настоящия момент са в размер на 1 387 287 куб. м.

146 468 пространствени кубически метра дърва за огрев са предоставили на 18 993 домакинства териториалните поделения на ЮЗДП към средата на декември. По-голямата част от желаещите лица вече са закупили дърва, но се наблюдава намаление на търсенето с около 10 000 пр. куб. м. дървесина спрямо 2020 г. Основната причина за това е, че домакинствата вече предпочитат да се отопляват с други алтернативни източници, като газ, пелети и др. Основното търсене на дърва за огрев е в населените места от планинските райони. Въпреки всичко териториалните поделения винаги имат готовност да осигурят допълнителни количества за физически лица.

Общата реализация на дървесина от териториалните поделения е с 18 316 куб. м повече от отчетените количества дървесина за същия период на 2020 г. Въпреки продължаващата COVID криза и въведените противоепидемични мерки, пазарът на дървесина се раздвижи и голяма част от териториалните поделения изпълняваха реализацията в график /Белица, Благоевград, Брезник, Гоце Делчев, Гърмен, Дикчан, Добринище, Елешница, Земен, Искър, Ихтиман, Кюстендил, Места, Невестино, Разлог, Сандански, Симитли/.

За годината най-голям дял от реализираната дървесина е чрез продажба на стояща дървесина на корен – 68 %, следва продажбата на прогнозни количества дървесина от временен склад и добита дървесина на временен склад – 17 %. Продажбата на добита дървесина от временен склад по ценоразпис е 15 %.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *