191 елитни трофея шашнаха Будапеща на ловно изложение

191 елитни трофея от благороден елен, елен лопатар, сръндак, муфлон, дива свиня, чакал и лисица впечатлиха Будапеща. Това стана на ловно изложение, където Югозападното държавно предприятие беше водещ организатор на националния щанд на България. Посетителите бяха впечатлени от богатата сбирка. Трофейното дело е най-доброто доказателство, че ловните специалисти в страната полагат усилия за създаване на благоприятна среда за развъждането на здрави и силни дивечови популации.

И през 2021 г. ЮЗДП извърши зарибяване с балканска пъстърва на притоците и горните течения на реките Места, Струма, Искър и Вит. Общо 124 500 малки рибки бяха разселени в поредната кампания, насочена към опазване на биологичното разнообразие и подпомагане естественото възпроизводство на балканската пъстърва като местен вид.

ЮЗДП продължава дейностите за предотвратяване и ограничаване на конфликти между едри хищници и местно население – поставяне на електропастири около пчелини; видео наблюдение и прогонване чрез примамване на проблемни мечки далеч от населените места; издаване на информационни материали с основни правила за поведение при среща с кафява мечка  и др.

Предприятието активно съдейства на дирекциите на 3-те природни парка –  „Витоша“, „Рилски манастир“ и „Беласица“ в поддържането на туристическата инфраструктура (дървени мостове, кътове за отдих и информационни табла), в почистването на пътеките от паднали и опасни дървета, в издаването на образователни материали и др. През 2021 г. „ДГС Рилски манастир” със собствени средства и с труда на горските служители възстанови екопътеката до Стобските пирамиди и изгради посетителски център до любимия на туристите уникален природен феномен.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *