Кога и къде хвърлят кръста в региона, в Петрич на три места и още:

В Благоевград хвърлят кръста в река Бистрица в 10.30 часа утре, съобщиха от общината. След ритуала на площад “Г. Измирлиев” ще бъдат осветени бойните знамена, заедно с Военно формирование 26 400 – Благоевград. За 11.30 часа е предвидено полагане на цветя на бюст-паметника на Христо Ботев по повод 174 години от рождението на поета-революционер.

На три места в град Петрич ще се извърши ритуалът за Богоявление.

В 10.00 часа в кв. „Виздол“ ще започне богоявленският ритуал, мястото остава непроменено – моста на р. Луда Мара. В кв. „Дълбошница“ началото ще бъде поставено в 11.00 часа на моста при „Кръчмата“, а в кв. „Шарон“ отново от мост на р. Луда Мара кръстът ще бъде потопен във водата в 12.00 часа.

По традиция, християнският празник Богоявление /Йордановден/, който отбелязваме на 6 януари, ще започне с празнична служба в храм „Св. вмчк. Георги“ от 07:30 ч в Сандански. В 11:00 ч. свещениците от местното църковно настоятелство и кметът на Община Сандански – Атанас Стоянов ще поведат литийно  шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в градски парк „Свети Врач“.

Църковният ритуал по хвърляне на кръста в езерото ще започне в 11:30 ч. В него ще се включат и военните от III-то Бригадно командване, гр. Благоевград. Ще бъдат осветени знамената на България и Община Сандански, като традиция, която в продължение на много години е неизменна част от воинските и християнски обреди, които подчертават неразривната връзка между общество, църква и армия.

От Църковното настоятелство апелират на този свещен празник всички, които ще участват в ритуала по хвърляне на кръста да бъдат кръстени, както и да не са употребили алкохол и наркотични вещества.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи св. Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп).

7:00 часа – Начало на богослужението

10.45 часа – Велик водосвет в храма

11.15 часа – Литийно шествие по ул. „Търговска” към река Градска;

11.45 часа – Спускане на кръста във водите на река Градска, освещаване на водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на гранично полицейско управление.

В Симитли тази година празникът ще започне в храм „Рождество на Пресвета Богородица“ с тържествена богоявленска служба. Началото на службата е в 07.30 часа. В 09.00 часа е Светата Божествена литургия, а в 11.30 часа е Богоявленският водосвет и хвърлянето на кръста в река Струма.

Хвърлянето на кръста ще бъде в района над новостроящия се мост. Направен е временен път от ляво. Молбата на Общинското ръководство е участниците и желаещите да наблюдават ритуала да преминат само по указаното трасе!

Желаещите да участват във ваденето на Богоявленския кръст трябва да се запишат до 17:00 часа на 05.01.2022 г. в храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в град Симитли.

Ритуално хвърляне на кръста ще се извърши и във всички населени места на общината от местните свещеници.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *