Кои се пребориха за кръста в Симитлийско

Любомир Янев за втори път изважда Богоявленския кръст от водите на река Струма в Симитли. Младият мъж пребори още над 10 момчета, които се хвърлиха в студените води.

Отец Спас отслужи Богоявленската служба в град Симитли, ритуалът по освещаване на водата по традиция се проведе на брега на реката. Свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма на Йордановден, малко преди да започне търсенето на кръста във водата.

Борбата за кръста бе голяма. Течението на реката бе силно, водите студени, но това не отказа смелите момчета и мъже от Симитли, които дадоха всичко от себе си, за да уловят Богоявленския кръст. Все пак сред всички най – голям късметлия се оказа Любомир.

По традиция кметът на общината Апостол Апостолов дари късметлията Любомир със златен кръст и синджир. Всички момчета, които се бориха за кръста с голяма радост поздравиха Любомир, който за втори път улавя светинята. Първият път е през 2016 година, след няколко неуспешни опита в предходни години.

След като много от наблюдаващите дойдоха да го поздравят, той пожела на всички мирна и много късметлийска година.

Традицията повелява късметлията на Йордановден да влезе с кръста във всяка къща в Симитли и до 14 януари да го върне в църквата. Сега Любомир е чакан гост във всеки дом. Първото място, на което го посрещнаха бе общинска администрация и кметския кабинет, а до няколко дни Йордановският кръст ще стигне до всяка къща в града.

От години традицията в Симитли повелява – младежът или мъжът, спасил Богоявленската светиня, да дарява част от събраните средства при обиколката си из домовете за избрана от него благотворителна кауза или за облагородяване на родния град.

При първото улавяне на светинята Любомир Янев дари част от събраните средства за изграждането на чешма на детската площадка в кв. „Ораново“. Финансова помощ за делото, подето от младия мъж, бе осигурена и от община Симитли по инициатива на кмета Апостол Апостолов.

Преди хвърлянето на кръста в реката в църквата, отец Спас отслужи света литургия и чрез традиционния търг за църквата в Симитли „продаде“ за ден свещения кръст и икони от църквата. Кметът Апостол Апостолов бе този, който откупи кръста, но не за себе си, а за всички жители на община Симитли.

Четиринадесет мъже от село Черниче се хвърлиха в студените води, за да извадят Богоявленския кръст. Големият късметлия тази година е 42-годишният Ангел Андреев!

За поредна година момчетата и мъжете, хвърлили се в студените води, за да извадят Богоявленския кръст, дадоха пример и показаха, че са единни. Всеки един от тях бе облечен с тениска с послание, а именно герба на село Черниче и думите „Слава във висините Богу, и на земята мир между човеците благоволение“.

Преди хвърлянето за кръста, отец Велизар отслужи служба в храма, от където потегли и шествие до мястото, определено за извършване на Богоявленския ритуал.

21-годишният Кристиян Петров извади Богоявленския кръст в село Полена. Тази година за светинята се хвърлиха рекорден брой мъже – 7. Ритуалът започна с водосвет, който бе отслужен от отец Бисер.

По традиция Йордановден е голям празник в община Симитли. Тази година освен рекордния брой участници в спасяването на светинята, имаше и голям брой зрители в село Полена, които с интерес наблюдаваха ритуала.

След изваждането на кръста от студените води в местността „Училището“ Кристиян Петров поздрави всички участници, както и жителите на село Полена, като пожела на всички много здраве и щастие.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *