5 начина да победите пристрастяването си към телефона

Технологиите подобряват живота ни, но само когато се използват разумно. Иначе могат да създадат зависимости у нас и да влошат психологическите ни проблеми. Съвременният свят е немислим без смартфони. Повечето хора започват сутринта си с посещения във Facebook или Instagram и остават с устройството си през целия ден. Според експерти всеки ден прекарваме ужасно много време с телефона си, без да осъзнаваме, че той се е превърнал в нещо като наркотик.

Откъде идва пристрастяването към смартфона?

Истината е, че приложенията са специално разработени въз основа на нашите нужди. С помощта на телефона можем да задоволим глада за информация, нуждата от комуникация и още куп други неща, така че неизменно отново и отново се връщаме към любимата си джаджа.

Приложенията и социалните медии се възприемат като източници на удовлетворение. Но колкото повече време прекарваме в тях, толкова повече се отдалечаваме от истинската комуникация. Сега излъчваме всеки важен момент от живота си онлайн, вместо внимателно да съхраняваме приятни моменти и истории, които да споделим с приятел на чаша кафе.

Оттук идва и необходимостта да правим снимки по всяко време и навсякъде. Създаваме и консумираме фотосъдържание всяка минута, вместо да се разтваряме напълно в момента и да се забавляваме, без да изпускаме телефона от ръка. Дори има поговорка: „Няма ли снимки в мрежата, значи не е било“.

Въпреки че смартфоните се превърнаха в неразделна част от съвременния живот, злоупотребата с тях ни кара да губим представа за времето и в следствие на това отлагаме живота за по-късно. Ако забележите, че телефонът е започнал да поглъща цялото ви внимание, значи е настъпил моментът да поемете контрола в свои ръце.

Как да се справим със зависимостта?

Има редица начини, които могат да ви помогнат да намалите времето, което прекарвате със смартфона си

Използвайте безшумен режим

Редовните известия са мощно разсейване. Кратките звукови сигнали могат да бъдат жетока спънка в ежедневните задачи. Ако не искате да проточвате изпълнението на проект или задача, поставете телефона си в безшумен режим.

Оставете телефона си далеч от вас

Когато телефонът е под ръка, вниманието ни неизбежно ще бъде приковано от него. Махнете го, докато вършите работа и общувате с други хора, за да не бъдете водени от моментното желание да проверите какво се е случило през последния час в света и в живота на вашите приятели. Този подход много помага да се намали времето, прекарано със смартфон в ръка.

Променете навиците си

Вместо да се опитвате да се откажете от джаджата в свободните си моменти, заменете я с нещо друго. Има достатъчно интересни неща, които можете да правите без телефон в ръка. Например, да четете, да отглеждате растения, да изработвате декорации за дома, да шиете гоблени, в това число да изработвате и диамантени гоблени – едно много приятно и вече доста нашумяло хоби! Прочетете книгите, които отдавна искате. Постепенно ще свикнете да правите нещо друго, вместо автоматично да се ровите в телефона си.

Направете си график на използване на телефона

За да ограничите времето си на телефона си, заделете ограничен период от време сутрин, вечер и следобед, когато можете да отговаряте на съобщения, да проверявате пощата си или да прелиствате емисията си. Например, половин час сутрин, няколко пъти през деня и половин час вечер. Задайте таймер, преди да се потопите във виртуалния свят. В противен случай рискувате да загубите представа за времето и да нарушите установените правила.

Създайте пространство без телефон

Изберете място у дома, където няма да използвате смартфона си. Нека да бъде един вид стая за почивка от него. Общувайте повече със семейството си, прекарвайте време с домашни любимци и работете върху създаването на добри навици. Скоро ще забележите първите положителни резултати.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *