Новият архитект, учил във Флоренция, Германия, Барселона, Харвард, ни прави велосипедисти

41-годиният с впечатляваща автобиография д-р арх. Иван Шумков е новият главен архитект на Община Благоевград. Учил във Флоренция, Германия, Барселона, Харвард, преподавал в Ню Йорк и Барселона. Лицензиран архитект в Испания, Италия и България. Последните месеци е бил в екипа на главния архитект на София и стигна до Благоевград.

Харесва му, че Благоевград има голяма пешеходна зона, смята да я засили още повече и да има повече живот. Иска да засили пешеходното придвижване и с велосипеди, като се създадат още повече велоалеи. „В Ню Йорк се придвижвах с велосипед, защо не и в Благоевград“, обяви Шумков.  Той е сгоден, все още не знае дали ще живее в Благоевград или ще пътува, но повече клони към Благоевград.

А ето и повече за впечатляващата му автобиография.    Завършил е четири магистърски степени от ETSA Барселона, Университета във Флоренция и Харвардския университет GSD, като стипендиант на Фулбрайт. Той получава докторска степен по архитектура през 2010 г. в Политехническия университет на Каталуния и Колумбийския университет GSAPP, като стипендиант на Фондация Льо Корбюзие. Д-р арх. Шумков е доцент в Нюйоркския университет от 2013г. По време на академичната си кариера той е преподавал също и в Harvard University GSD, Pratt Institute School of Architecture, Parsons the New School for Design, Intentional University of Catalonia и ETSA Barcelona.  Той е предприемач, архитект и професор. До момента е бил главен експерт в Направление Архитектура и Урбанизъм в София. Преди това (2020-2021) е бил съветник на вицепремиера на България, където е работил по стратегии за регионално развитие, енергийна ефективност, саниране на сгради, иновации, образование, дигитализация на строителната индустрия и плана за възстановяване и устойчивост. Той  е лицензиран архитект в Испания, Италия и България“, това е само част от наситената биография на д-р арх. Шумков.

По време на пресконференцията новият главен архитект на Община Благоевград арх. Иван Шумков представи визия за мащабното развитие на града, като заяви, че ще работи усилено, в колективна работа с екипа на кмета Стоянов.

Досегашният главен архитект Любомир Огорелков запазва мястото си в Община Благоевград и оглавява дирекция „Разрешителни режими“, към която ще бъдат насочвани ежедневни проблеми, касаещи Благоевград. „Арх. Огорелков ще продължи да извършва същата дейност, както до този момент. Той е човек, който в детайли познава ситуацията в града и категорично, хората може да разчитат на неговия професионализъм. За да усъвършенстваме работния процес задачите ще бъдат разпределени. Иначе казано, ние сформираме един силен експертен екип, който ще работи за мащабно развитие на градоустройството в Благоевград, но в същото време ще бъде обърнат и към проблемите на всеки отделен човек. „каза кметът Стоянов.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *