Атрактивните „Дервиши Варвара“, Черниче и Струмско

Кукерската група на село Черниче с блестящо дефиле на XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Ръководител на групата е кметът на евроселото Георги Стефанов.

В групата участват 60 души – 30 мъже, 10 жени и 20 деца. Най – възрастният участник е Любен Чифлигарски. Кукерската традиция в село Черниче датира от построяването на първите къщи в селото.

През годините се е утвърдила като една от най – добрите в община Симитли. Участвала е на разнообразни фестивали, сред които 15-ти Международен кукерски фестивал през 2004 година в град Перник, от където си тръгва с диплом за участие. Ежегодно взема участие и във фестивала на кукерските и маскарадни игри в град Симитли, на който през 2005 година взема награда за трето място, през 2012 и 2013 година – второ място за цялостно представяне, а през 2014 година – Голямата награда на фестивала.

Сурвакарската група „Дервиши Варвара“ прогони злите сили и пожела успешна година на всички по време на XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Ръководител на сурвакарите от Пазарджик е Димитър Деянов.

Кукерският състав съществува официално от 1964 година. Изявите на състава са от регионален, национален и международен характер и през годините никак не са малко: Перник, Симитли, Широка лъка, Сливен, Ямбол, Карлово, Пазарджик, Панагюрище, Попинци, Раковски, Костенец, Триград…

Впечатляващо представяна на XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ направи кукерската група на кв. „Струмско“ – Благоевград. Ръководител е Спас Рибарски. Сурвакарска група представи пред жителите и гости на град Симитли „Посрещане на сурвакарите от Чорбаджийте”.

Характерните типажи за областта – старци, кукери и други атрактивни роли от старото и новото време бяха показани в Симитли. Групата на квартал Струмско е съставена от 180 човека, от които 35 деца, 90 мъже и 55 жени.

Сурвакарската група на квартал „Струмско“, град Благоевград е създадена от самото заселване на района от околните села. В миналото районът е бил известен с провеждането на сурвакарските шествия за Община Благоевград и региона.

Днес шествията и карнавалите са проява на градската празничност от модерното време. Групата е една от най-многочислените, наброява около 200 участника от които има и 27 деца.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *