Брежани, Бачево и Пиперков чифлик с впечатляващо дефиле

Кукерската група на село Брежани прикова погледите на публиката с масовост на XVIII-тия фестивал „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Ръководител на групата е Благой Стефанов. В съставът ѝ са включени 150 души – мъже, жени и деца.

Групата е създадена през 1934 година. В богатата си история, тя е участвала в много национални и международни фестивали за кукерски и маскарадни игри, от които е спечелила редица отличия. Разнообразието от маски прави групата особено атрактивна и интересна, както и отличаваща се от останалите, заради материалите, от които са изработени те.

Кукерите в село Брежани носят наименованието „Бабугери“. Костюмите и маските се изработват от кози кожи и мъх, характерен за брежанския край.

Кукерската група на село Бачево с ръководител Георги Михов впечатли публиката в Симитли с атрактивно представяне на XVIII – то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. В групата участват 150 души, от които 50 мъже, 60 жени и 40 деца. Най – възрастният участник е Димитър Кокалчев на 76 години. На фестивала в Симитли кукерската група от село Бачево представя обичая „Бабинден“.

В първия ден на новата година, с пожелание за здраве и берекет и с надежда за по – добро, в центъра на селото се събират кукерите, облечени в носии и маски.

Кукерите цяла година отглеждат най – хубавите животни и от кожите им правят своите костюми. Пръв „чауш“/ така се наричат кукерите в разложко/ е този, който има костюм с най – дълга козина. Отпред вървят чаушите, гонейки лошите духове, а след тях с музика и хора, облечените в носии мъже, жени и деца – символ на красотата, любовта и новото начало.

Мечкарската, Сурвакарска група на Пиперков чифлик с впечатляващо представяне на XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Неин ръководител е Христо Христов.

Групата е създадена през 2013 година от ентусиасти към читалище „Христо Ботев – 1948 г.“, село Пиперков Чифлик. От тогава целта ѝ е да съживява и пази традициите на Сурва.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *