ОбС шефът на Симитли поведе кукерите на Ораново

Председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров поведе кукерската група на квартал Ораново по време на XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Кукерска група „кв. Ораново“ е една от най-многобройните кукерски групи. Наброява над 150 участника и е с ръководител Вилимир Александров.

В своята история, групата е участвала на много международни фестивали на кукерските и маскарадни игри, от които винаги се е връщала с множество специални награди и първи места. Участвала е още в Първото издание на Фестивала на фолклорната носия – Жеравна, в заснемането на различни филми, сред които е „Летете с Росинант“ на режисьора Георги Стоев – Джеки, в множество реклами и видеоклипове на различни музикални изпълнители. Групата е участвала също в съвместни мероприятия с Фолклорен танцов ансамбъл „Веселие“, град Симитли и Национален фолклорен ансамъбл „Българе“.

Разнообразието от персонажи – старци, мечка и мечкар, булка и младженец, поп и характерните за нашия край кукерски костюми, направени от кози кожи, правят групата изключително интересна за местни и гости. Групата се състои от малки и големи пазители на традицията, която се предава от поколение на поколение.

Няма думи, с които да се опише същността на групата. Ентусиазмът и любовта, които извират от душите на участниците стоплят всяка душа и привличат всяко око.

Кукерската група от село Полена отново впечатли публиката на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ със своите бабугери. Неин ръководител е кметът Веселин Топузов. Групата се състои от 100 участника. Най – възрастният участник е Смилен Шопов на 64 години, а най – малките участници са Борислав Благоев Йончев и Ивана Добромирова Кюпова на 1 годинка.

На 01.01(Нова година), групите излизат и обикалят селото, посещават всички къщи, сурвакат домакините, играят хора и благославят стопаните за здраве и берекет. Стопаните от своя страна даряват сурвакарите с пари, плодове, питки, вино и други.

Групата се състои от: поп,дявол, горски, дядо коледа, булка и младоженец,свекър и свекърва, бабугери, мечка и мечкари, цигани, старци и други.

Кукерската група на III квартал, град Благоевград представи 6 обичая на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Неин ръководител е Илия Дамянов. Групата се състои от 150 човека, предимно млади хора, от тях 70 (деца). Групата представи шест обичая: „Българска сватба“, „Мечки и мечкар“, „Традиционно хоро“, „Кукери“, „Старческа група“ и „Беляци“ – представяне на местния кукер от миналото.

Групата е създадена през 60-те години на миналия век. Участва във фестивали, провеждани в страната – Ямбол, Перник, Разлог, Симитли, Момин проход. Има и международно участие в Гърция. Печелила е многократно медали и призови места.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *