Оригиналните маски на Крупник и село Александрово

Невероятно представяне направи кукерската група на село Крупник по време на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Ръководител на групата е кметът Иванка Чакалска. Една от най-многобройните и награждавани групи, взимащи участие в традиционния фестивал на кукерските и маскарадни игри ,,Симитлия – Древната земя на кукерите” в град Симитли, е групата от село Крупник.

С голямо вдъхновение и ентусиазъм местните сурвакари се подготвят за този ден. Цялата група се състои от мъже, жени и деца и наброява 200 (двеста) маскирани изпълнители, от които около 60 деца.

Групата се състои не само от малки и големи бабугери с кожи, а също и от старци, булка и младоженец, мечка и мечкар, поп, дяволче и други. Старците от Крупник са едни от най – внушителните и атрактивни участници в традиционния фестивал. Групата, като цяло, всяка година представя най – хубавите и оригинални маски и костюми.

Всички кукери впечатляват с изключително красиви традиционни кукерски костюми, старателно изработвани и поддържани от самите тях.

Кукерите от селото традиционно участват не само във фестивалите в община Симитли, а също и в градовете Перник, Разлог, Раковски, Челопеч, Костенец и много други.

От участията си до момента групата има награди от всички представяния, като винаги наградите са за първо място.

Ценно доказателство за оригиналността на групата е получената през 2013 година Юбилейна награда за принос в утвърждаването и развитието на фестивала.

Когато наблюдаваш, се питаш, откъде извира живецът и желанието на тези хора да правят живота по-добър и по-истински; да съхраняват в продължение на десетки години тази традиция, наследена от техните деди и да я предават на своите деца, внуци и правнуци.

Сдружение „Тунджа“, село Александрово, община Павел Баня дефилираха последни на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Групата при Народно читалище „Кирил и Методий -1896 година” се ръководи от Стефан Загоров.

Съставът на групата е от млади хора, които изпълняват българските традиции, идващи от векове. Игрите на старците са характерни за община Павел баня, област Стара Загора. Отличават се с оригиналност и самобитност.

Пред публиката в Симитли те представиха обичая „Сирни заговезни”. На този ден цялото семейство се събира около софрата на която стопанката е сложила характерните за обичая ястия – халва, яйца, погача, ябълки, орехи, извършва се и обичаят „Хамкане“ . Иска се прошка от най-възрастния в семейството и опрощаване на сторените грехове през годината,целуването на ръка и пожеланието за леки пости.

Игрите на старците на този ден символизират началото на пролетното слънчево равноденствие и началото на новата стопанска година,изгонването на злите духове и болести от всеки дом,пожеланията и наричанията на водача за здраве и берекет през цялата година.

Маските на старците са изработени от козя кожа ,а самата маска наречена „Сурат”,който се прикрепя към кожата се изработва от различни вълнени парчета и украси.

На кръста старците носят колан с хлопки,чийто звън прогонват злото,в ръката си държат дървена сабя наречена калъчка.С игрите на старците и прогонването на злото идва и пролетта ,която носи със себе си събуждането на цветята и хората за работа след дългата и тежка зима,веселието на стопаните което се изразява в хорото около софрата.

Характерно за техния обичай е въртенето на овалия/ тояшка, на която се връзват кори от черешово дърво/ запалва се и се върти от всички в къщата за здраве.Съставът се отличава с много участия и награди от градовете Перник, Габрово, Ямбол, Раковски, Казанлък и други.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *