Почна Симитлия – Древната земя на кукерите

Започна XVIII-то издание на фестивала за кукерски и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите“. В рамките на няколко часа 16 групи от цялата страна, от които 9 от община Симитли, ще разтресат под краката ни древната земя на кукерите – Симитли!

Кукерската група на село Полето откри XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“! Неин ръководител е кметът Иван Манчев. В групата участват 56 души, от които 19 мъже, 17 жени и 20 деца. Най – възрастният участник е Ангел Михайлов на 65 години. Групата се отличава с това, че в нея се включват много млади хора – ревностни пазители на кукерството. Основната цел на всички в групата е да поддържат жива традицията, която им е завещана от техните родители, баби и дядовци, за да може да я има и за идните поколения.

Кукерската група на село Полето е най-младата група в община Симитли. Създадена е през 2009 година. Групата на селото е смесена, защото в нея участниците са от всякаква възраст. Групата се състой от младоженец и булка, кум и кума, мечка и мечкар, кукери с кожи, атрактивен катун със стари баби, дядовци, деца и танцов състав. През годините групата е печелила много награди – за най – възрастен участник, награда за обичай, за мечка с мечкар и други.

Кукерската група Нова махала, град Симитли впечатли публиката на XVIII-то издание на фестивала „Симилия – Древната земя на кукерите“. Неин ръководител е Юли Трендафилов. Групата се състои от 108 участника, като най – малкия участник е на 2 години и се казва Юлиян Трендафилов, а най – възрастен е 63-годишния Александър Крумов.

Групата е печелила редица награди от фестивала в град Симитли – купа за 2 място за представяне на обредна традиция и трето място за цялостно представяне, както и грамота за представяне на атрактивна сценка. Кукерите от Нова махала печелят и 1 място за представяне на група в село Динката през 2021 година, 2 място за най – красиво джумалче, също и 1 място за гостуваща група.

Кукерската група на II Квартал, 3-та група на град Симитли със страхотно представяне на XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Ръководител на групата е Валери Памуклийски. Групата се състои от 110 участници, от които 30 мъже, 40 жени и 40 деца.

Кукерите от II квартал, 3-та група са редовни участници на фестивала на кукерските и маскарадните игри. Не веднъж са печелили различни отличия заради атрактивността и сърцатата игра, която показват пред публиката, докато дефилират.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *