Защо намаляват скъпата такса смет в Благоевград?

Местната власт преосмисля решението си за такса „смет“ месец след драстичния скок на такса смет, при обстоен анализ и отчитане на икономическата действителност.

Предложението е депозирано в деловодството на Общински съвет – Благоевград от кмета Илко Стоянов. Предложението е  намаляване на такса „Смет“ от 2,9 на 2,1 промила. Новината съобщи кмета в социалните мрежи и мотивира решението си така:

„Дебатът по повод увеличение на такса „Смет“ за физически лица в община Благоевград сякаш започна сред обществеността едва след като беше взето решение №550/17.12.2021 г. от Общински съвет – Благоевград.

Пряката демокрация и зачитането на мнението на отделния човек са принципи, зад които винаги категорично съм заставал. Именно затова:

– Отчитайки затрудненото финансово положение на жителите, особено в момент на висока инфлация, когато цените на тока, газа, горивата, хранителните продукти поскъпват;

– Отчитайки многобройните разговори с обикновени хора (не такива, които търсят политически дивиденти и не такива, чиято основната дейност е да тролят в социалните мрежи);

– Отчитайки обстоятелството, че на 12.01.2022 г. не се състоя свиканото извънредно заседание на Общински съвет – Благоевград, поради липса на кворум;

– Отчитайки сложността на правния казус, който може да породи неимоверно тежко облагане в началото на следващата година и бремето да падне върху отделния човек;

– Отчитайки факта, че действията ми трябва да са съобразени преди всичко с обществеността, а не толкова с правотата по определен юридически казус, внесох предложение до Общински съвет – Благоевград за НАМАЛЕНИЕ на такса „Смет“ от 2,9 на 2,1 промила.

Така, на практика, ще се съобразя с волята на хората и в същото време ще направя това, което се очаква от един кмет, а именно да съумее да запази финансовата стабилност на Общината. Наясно съм, че последното ще бъде трудно на фона на поскъпващите такси и услуги не само на национално, а и на световно ниво, но съм убеден, че усилията си заслужават, защото гласът на хората за мен е важен!

Ценя диалога и всяка гражданска позиция!“Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *