Милост и отказване от двойно вдигане на такса смет поискаха граждани на сесията

Mилост към своите съграждани и  отказване от вдигане незаконно двойно на такса смет в нарушения на всякакви процедури. Това поискаха граждани на извънредната сесия днес. Бившият общински съветник Димитър Урдев иска отговори за исканото увеличение на такса смет.

Ето и въпросите му:

  1. С колко намаляват необходимите средства в резултат на отпаднала дейност по извозване на отпадъци до други депа. По неофициални данни 4 милиона лева.
  2. Колко са очакваните икономии в резултат на промяна на предоставяната услуга /след 01.01.2022г услугата ще се извършва от общинско предприятие/. За спестеното ДДС вече ни информирахте, че икономията е 600 хил лева, плюс печалба и данъци на Биострой още над 150 хил лева.
  3. Заедно с поисканото увеличение от 2 милиона лева /при искано увеличение от 2,1 промила/ допълнителните приходи са приблизително 6 750 000 лв.
  4. Как тези допълнителни приходи ще променят предоставяната услуга, като качество, като обем, като вид.
  5. Не си ли задавате въпроса как така, въпреки че намалените обеми на събиран и извозван отпадък с над 40% от 2015г насам, общата цената непрекъснато расте.
  6. Кога най накрая смятате да въведете организация по разделно събиране на отпадъците, чиято цел следва да бъде сто процента оползотворяване на отпадъците и нулево депониране. Аз лично, заедно с екип от специалисти внесох до вас, Кмета на Благоевград и до Общински съвет, предложение за организация за разделно сметосъбиране, стимулиращо участието на гражданите и бизнеса. От администрацията не чухме нищо по темата до сега.
  7. Не ви ли притеснява, че за последните повече от 10години няма приложено в практиката нищо като ноу хау от участието на общината в проектите, пряко или косвено свързани с чистотата.

„Господин Кмете не подценявайте интелигентността на гражданите на Благоевград. Последните няколко дни се опитахте да убедите нас, гражданите на Благоевград, че благоволявате да намалите такса смет от 2,9 на 2,1 промила, а не казвате че всъщност увеличавате таксата само два пъти 1,1 на 2,1 промила, а не близо три пъти на 2,9 както бяхте решили. Много скоро, получавайки първите честитки всеки един от нас ще осъзнае заблудата, в която всъщност искахте да повярваме. Няма управленец спечелил битка срещу собствените си съграждани, запомнете го това.

С днешното си предложение вие забъркахте още по голяма каша. Въпреки, че решението на Общински съвет за увеличение на такса смет на 2,9 промила от 17.12.2021г  бе върнато от областния управител, заради сериозни пропуски в процедурата по вземането му, вие не само не си взехте бележка. Без да е проведено обществено обсъждане, без да се съобразите с никаква методика, без никаква обосновка, забравяйки твърденията си от месец по рано и в нарушение на всякакви правила, си позволявате да предложите ново изменение на размера на такса смет. Всичко това е най-малкото незаконно. Не считате ли за нормално, закономерно или както решите, заедно с новия размер на такса смет за гражданите на Благоевград, да ни предложите и нова план сметка за чистота. Двете, план сметка и размера на такса смет, колкото и да е чудно за някои са свързани.

Г-н кмете, сигурен съм, че не сте вменили на служителите си допълнителни задачи, като очернянето на опонентите ви във фейсбук с фалшиви профили. Но ако администрацията ви проявяваше същото усърдие и на работното си място, вярвам, че диалога и разбирателството ни с вас щяха да са различни. Ние все пак сме опоненти с вас, а не врагове и в случая са важни силата на аргументите, а не аргументите на силата“, каза на сесията Димитър Урдев. къде отиват парите за такса смет и какво

Емил Грозданов също се изказа на сесията. Той поиска всички данни да бъдат извадени за такса смет и какво положително ще има за гражданите от вдигането на таксите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *