Да се върнеш от чужбина с надежда, че градът е тръгнал в правилната посока

Емил Грозданов от близо 6 години е в Благоевград, живеел в чужбина преди това от доста време. Пред съветниците обясни. че се върнал, защото смятал, че градът е тръгнал в правилната посока, добро управление и ще стане добро място за живеене. Засегнат като гражданин, той участва в гражданска инициатива против вдигането на такса смет. Смята, че е прекалено много и не е обосновано какво струва на гражданите, досега колко било, тези такси къде точно ще отиват и за какво ще се използват.

Дали ще бъде обновена техниката, самото сметосъбиране или просто парите не достигат.  Пита защо се поставя на дневен ред вдигането на такса смет в едни от най-тежките моменти в световен мащаб, особено за нашия град заради икономическото му положение. Според него дори и съветниците нямат представа къде се извозват тези боклуци, какво ни е струвало депото и как функционира.

Поиска да бъдат извадени всички данни за последните две години и какво ще доведе в плюс на гражданите и какво е положителното.

Зам.-кметът Мария Петрова обясни, че община Благоевград работи по два  пилотни проекта за разделно събиране и измерване на отпадъците. Това е един сложен процес.

С контейнери от ново поколение ще събираме хранителните отпадъци в Благоевград. С въвеждането им ще бъде редуцирана и такса смет.

Проектното предложение е съвместно с Община Бургас. При реализирането му ще бъдат въведени умни, иновативни модели на контейнери за хранителни отпадъци, с осигурен индивидуален достъп за всяко домакинство.

В Благоевград същите ще бъдат разпределени в два квартала – един с многофамилни жилищни сгради и един с еднофамилни и двуфамилни къщи, а именно ж.к. “Ален мак“ и кв. „Грамада“. Предвидено е и включване на обществени сгради, генериращи голям процент хранителни отпадъци. Това са СБАЛО „Св. Мина“, ДГ „Първи юни“, (две сгради) и ДГ „Конче вихрогонче“.

Предвижда се за всяко домакинство да бъдат закупени и доставени биоразградими торбички. На съответните потребители ще бъдат предоставени и карти с чип или етикет за отключване на конкретния контейнер. Заложена е и възможност всяко домакинство да може да отключи съответния контейнер и чрез мобилно приложение.

Съоръженията ще бъдат снабдени с интелигентна система за контрол на нивото на пълнене и депонираните отпадъци от потребителите, а това от своя страна ще бъде използвано като база за преразглеждане на използваната методика за изчисляване на таксата за битови отпадъци в община Благоевград. Към момента налогът върху отпадъците се изчислява не на справедливия принцип на реалното количество генерирани отпадъци, а като процент от стойностите на данъка върху имуществото.

Системата за събиране на хранителни отпадъци ще се обслужва от специализиран автомобил, който ще се използва за сметосъбиране и сметоизвозване. Той ще бъде оборудван с два модела – един за сметосъбиране и измерване на извлечените отпадъци от събирателните пунктове, а вторият ще служи за измиване на контейнерите на обекта.

Специализираната кола за събиране на отпадъци ще бъде проследена от GPS устройство и ще се управлява само от един водач, тъй като е напълно автоматична.

Период на изпълнение е  09.2022 г. – 02.2026 г, а общият бюджет 5 890 369 евро, от които 1 962 962 евро е на Oбщина Благоевград.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *