Да се върнеш от чужбина с надежда, че градът е тръгнал в правилната посока

Емил Грозданов от близо 6 години е в Благоевград, живеел в чужбина преди това от доста време. Пред съветниците обясни. че се върнал, защото смятал, че градът е тръгнал в правилната посока, добро управление и ще стане добро място за живеене. Засегнат като гражданин, той участва в гражданска инициатива против вдигането на такса смет. Смята, че е прекалено много и не е обосновано какво струва на гражданите, досега колко било, тези такси къде точно ще отиват и за какво ще се използват.

Дали ще бъде обновена техниката, самото сметосъбиране или просто парите не достигат.  Пита защо се поставя на дневен ред вдигането на такса смет в едни от най-тежките моменти в световен мащаб, особено за нашия град заради икономическото му положение. Според него дори и съветниците нямат представа къде се извозват тези боклуци, какво ни е струвало депото и как функционира.

Поиска да бъдат извадени всички данни за последните две години и какво ще доведе в плюс на гражданите и какво е положителното.

Зам.-кметът Мария Петрова обясни, че община Благоевград работи по два  пилотни проекта за разделно събиране и измерване на отпадъците. Това е един сложен процес.

С контейнери от ново поколение ще събираме хранителните отпадъци в Благоевград. С въвеждането им ще бъде редуцирана и такса смет.

Проектното предложение е съвместно с Община Бургас. При реализирането му ще бъдат въведени умни, иновативни модели на контейнери за хранителни отпадъци, с осигурен индивидуален достъп за всяко домакинство.

В Благоевград същите ще бъдат разпределени в два квартала – един с многофамилни жилищни сгради и един с еднофамилни и двуфамилни къщи, а именно ж.к. “Ален мак“ и кв. „Грамада“. Предвидено е и включване на обществени сгради, генериращи голям процент хранителни отпадъци. Това са СБАЛО „Св. Мина“, ДГ „Първи юни“, (две сгради) и ДГ „Конче вихрогонче“.

Предвижда се за всяко домакинство да бъдат закупени и доставени биоразградими торбички. На съответните потребители ще бъдат предоставени и карти с чип или етикет за отключване на конкретния контейнер. Заложена е и възможност всяко домакинство да може да отключи съответния контейнер и чрез мобилно приложение.

Съоръженията ще бъдат снабдени с интелигентна система за контрол на нивото на пълнене и депонираните отпадъци от потребителите, а това от своя страна ще бъде използвано като база за преразглеждане на използваната методика за изчисляване на таксата за битови отпадъци в община Благоевград. Към момента налогът върху отпадъците се изчислява не на справедливия принцип на реалното количество генерирани отпадъци, а като процент от стойностите на данъка върху имуществото.

Системата за събиране на хранителни отпадъци ще се обслужва от специализиран автомобил, който ще се използва за сметосъбиране и сметоизвозване. Той ще бъде оборудван с два модела – един за сметосъбиране и измерване на извлечените отпадъци от събирателните пунктове, а вторият ще служи за измиване на контейнерите на обекта.

Специализираната кола за събиране на отпадъци ще бъде проследена от GPS устройство и ще се управлява само от един водач, тъй като е напълно автоматична.

Период на изпълнение е  09.2022 г. – 02.2026 г, а общият бюджет 5 890 369 евро, от които 1 962 962 евро е на Oбщина Благоевград.

 

 

 1 Comment

  1. Приветствам факта, че общината ще работи по два проекта за разделно събиране на отпадъците и бих препоръчала на общинската администрация да разгърне една широка разяснителна кампания, за да мотивира съгражданите ни да изхвърлят боклука от домакинствата си разделно. За съжаление сега контейнерите за разделно събиране са малко, а и хората не си правят труда да изминат 100-150м , за да стигнат до тези контейнери. Затова хвърлят стъкла, картон и пластмаса в контейнерите за общия отпадък.
    Освен това би било добре по тротоарите на места да се сложат и някакви кошчета за боклук, защото фасове, опаковки и пластмасови бутилки се хвърлят навсякъде.
    И още една препоръка към общината – моля определете по един конкретен ден в месеца, в който да се събират ненужни вече кресла, дивани и други мебели, а не да стоят с месеци около кофите за боклук или на нерегламентирани места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *