Депутатите от Продължаваме промяната дадоха акъл на кмета за дълга от 17 млн. като предприемачи

От граждани депутатите от Продължаваме промяната разбрали за намерението на Община Благоевград да поеме дълг от над 17 млн.

Парите са за строеж на аквапарк, паркинг и реконструкция и разширяване на парк „Бачиново“.

Те взимат отношение по въпроса като народни представители от града и хора с опит във финансите и предприемачеството.

Ето и позицията на депутатите Андрей Гюров и Владимир Табутов:

„Изцяло подкрепяме намеренията за развитието на Благоевград. Факт е, че се нуждаем от смела визия за бъдещето, защото в последните години градът ни изостана видимо, не предлага добри възможности за развитие на младите хора и се обезлюдява.

Запознахме се с хода на процедурата до момента – проведеното първо обществено обсъждане, публикуваните от общината материали във връзка с намерението и течащото в момента неприсъствено обществено обсъждане по коригираната идея.

Преди да се пристъпи към теглене на огромен дълг обаче общинското ръководство следва да инициира широк диалог за това кои са приоритетите на града. Не сме убедени, че най-удачният подход е да се бърза с поемане на дълг на етап идея, която все още не е прегърната от гражданите.

Видно е, че към момента намерението на общината не се ползва с достатъчно обществено доверие. Получаваме множество запитвания и становища от граждани, които посочват, че за града има по-важни проекти и че не одобряват поемането на огромен дълг точно за тази идея.

Хората се притесняват, че ако се вложи голям ресурс в това намерение, ще се ограничат възможностите на общината да поема дълг за други, по-важни проекти в бъдеще.

Посочваме, че правителството работи по създаване на инструмент за финансиране на общински начинания. Предстои да се отворят и възможностите по Плана за възстановяване. Уверени сме, че това ще създаде отлични опции за финансиране на добри проекти, които да позволят на Благоевград да се развие отново като привлекателен град за инвестиции и живот.

В тази връзка призоваваме г-н Илко Стоянов да прекрати процедурата по поемане на дълг. Сега е моментът да се инициира широк диалог за това кои са най-важните теми за града и след получаване на обществена подкрепа за приоритетните проекти, да се започне сериозна работа по подготовката им.

Изразяваме готовност да сътрудничим с местната власт за реализиране на най-добрите възможности за развитие на любимия ни Благоевград“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *