Родители се възползват от помощите за новородени без да живеят в Благоевград

От туризъм при помощите за новородени се опасяват  от Община Благоевград. Родители се възползвали от помощите за новородени без да живеят в града. Кметът Илко Стоянов се опасява,  че ще започнат да се регистрират хора, които просто ще отговарят на изискванията, ще си получават парите, но реално няма да живеят в града или както го нарече майчин туризъм.  Парите са от местния бюджет и ще се ощетят други дейности.  Сблъскват се със случаи, при които родители се възползвали и получили одобрение при положение, че не живеят в Благоевград.

Затова Наредбата ще бъде обект на обсъждане тепърва и в Общински съвет. На сайта на общината е качено изменение на наредбата от 4 февруари. Едно от измененията е за уседналостта на родителите. Единият родител остава с уседналост 2 г. по настоящ и постоянен адрес, а за другия са предложили 6-месечна уседналост. Досега 2-год. уседналост се отнасяше само за единия родител.

Измененията на наредбата стават, след като млада майка осъди община Благоевград за това, че й е отказано изплащането на финансов стимул за раждане на бебе, предвиден в Наредбата за стимулиране на раждаемостта, приета от Общинския съвет. Мотивът е, че майката няма постоянен и настоящ адрес в общината повече от 2 г. преди раждането на детето.

Оказва се, че единият родител трябва да отговаря на това условие, докато за другия се иска само към датата на подаване на декларацията да има регистрация за постоянен и настоящ адрес. В Член 1 на самата наредба като отделни 3-а и 4-а точка е записано, че на условието за 2 г. уседналост трябва да отговаря майката или бащата.

Кметът заяви, че ще се съобразят с решението на съда. Издал е заповед да се преразгледат всички заявления, които са получили отказ.

Стоянов  е категоричен, че в момента помощи не могат да изплащат, тъй като няма зададен за това бюджет. Когато се приеме бюджетът, сумите ще бъдат изплатени.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *