Джаз, опера и спиричуъл в едно на благоевградска сцена

„Джаз, любов и песни“ – концерт на Камерна опера – Благоевград и гост-диригент и солист (пиано) Любомир Денев.

На 24 февруари 2022 г., от 19:00 часа в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград Камерна опера – Благоевград ще поднесе на публиката един различен и интересен концерт, посветен на любовта. Ще звучат джаз класики, арии от Пърсел и Гершуин, спиричуъл песни, авторски композиции на Любомир Денев, който е гост-диригент и солист (пиано). Изпълнителите във вечерта на любовта са освен големия български джазов пианист, диригент и композитор Любомир Денев, солистката сопрано на Камерна опера – Благоевград Венера Мелеки, Оркестъра на Камерна опера Благоевград с концертмайстор Стоил Богданов и водещ, сценарист и режисьор на концерта Станислав Кимчев.

В програмата на „Джаз, любов и песни“ са включени произведения на Г.Фр. Хендел, Х. Пърсел, Дж. Гершуин, Сиймур Саймънс – Джералд Маркс, Харолд Арлен, Джони Мърсър, Барт Хауърд, Любомир Денев, спиричуъл песни, стихове на Жак Превер и други.

Билети се продават на касата на Камерна опера Благоевград (служебен вход) , а в деня на концерта – на касата на зала „Пейо Яворов“.

Повече за гост-диригента и солист Любомир Денев:

Любомир Денев е композитор, диригент и джаз–пианист. Завършва Софийското музикално училище в класа по ударни инструменти на проф.д-р Добри Палиев, а в Музикалната Академия – София се дипломира като оркестров диригент в класа на проф. Константин Илиев. Следва композиция при проф. Цветанов и проф. Парашкев Хаджиев и още като студент си създава име на оригинален и активен джаз–пианист и композитор. Спечелва конкурса за стажант–диригент в Държавен музикален театър „Ст. Македонски”, където осъществява музикалните постановки на редица класически оперети и съвременни мюзикъли. През 1983–84г. Л. Денев пътува в САЩ по Програмата за културен обмен, където се запознава отблизо с мюзикълни продукции на Бродуей и работата по филмова музика в Холивуд, изявява се и като джазмен.

Дирижира най-добрите симфонични оркестри в България, а международната му дейност включва записи със Симфоничния оркестър на Гръцкото Радио и ТВ и два компактдиска за американската компания КОНКОРД–Рекърдс, дава солови джаз–рецитали в Париж, в Германия, Словакия, Унгария, САЩ и др.

Като композитор Л. Денев твори във всички музикални жанрове – камерна и симфонична музика, поп и джаз, както и музика за театър, телевизия и кино. Неговият мюзикъл „Напразни усилия на любовта” гостува в Кайро (1988г.) с постановката на Българска Камерна Опера – Благоевград.

Носител е на наградите СОФИЯ 1989, АСКЕЕР 2001, Кристална лира за джаз 2006, Златната Ракла 2006, Втора награда на конкурса СОФИЯ 2009 и др. Удостоен е с няколко престижни международни отличия: Ихлава – Чехия, Фестивала Интерсонанцен в Потсдам – Германия, Наградата на конкурса Бьозендорфер.

През 2020 г. Министерство на културата го удостоява със звезда „Златен век“ за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *