Съветници искат да приютим в социалните жилища бежанци от Украйна

Общинският съветник от ГЕРБ Кирил Илиев поиска да се предоставят социалните жилища в Благоевград за бягащите от войната в Европа. Става въпрос за българи, хора с българско самосъзнание, бесарабски българи, украински граждани, които ще търсят мир и спокойствие в тези тежки за света времена. По този начин Илиев иска да подадем ръка на хората, които бягат от ужасите на войната и да предложим нашите резервни социални жилища.

Смята, че е добре да се изпрати ясно  послание, че са добре дошли в нашия град и им предоставим сигурност. Той има бивши студенти, бесарабски българи, които са в Украйна и гледат смело към Благоевград,  и иска да им се даде убежище. Съветникът поиска да се направи обследване на жилищата, с които разполагаме и да се изпрати информация във външно министерство.

Кметът Илко Стоянов е за всички резервни жилища да се ползват за настаняване на хора, които имат нужда от подкрепа. Обясни, че непрекъснато пише писма до Управляващия орган, но получава откази, защото се нарушавали правила, заложени от Европа. Той се надява и Европа да преосмисли това, което се случва в момента, за него това са чисто чиновнически изисквания и изключително формализиране. Ако се предоставят тези жилища, общината ще търпи санкции, тъй като се нарушават правилата, заложени от Европа.

Д-р Владимир Пандев поиска да се подкрепи кметът с декларация от съветниците, че тези жилища са ни необходими и ако не се използват, стават абсолютно безмислени и идеята за тяхното построяване се опорочава. Да се поиска в чрезвичайни обстоятелства, те да се ползват.

Д-р Павлин Янкулски предложи съветниците да приемат декларация, с която осъждат инвазията в Украйна.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *