След жестоката стрелба: 55 нови зеленоглави патици в езерото на Бачиново

Езерото в парк „Бачиново“ се превърна в дом на 55 нови зеленоглави патици. Старите обитатели посрещнаха с радостни крясъци новодошлите. Птиците са дарени от Национално сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, а решението е взето, непосредствено след като неизвестен към момента стрелец уби 17 пернати от вида във водния басейн на парка. Образът на ловеца не трябва да се свързва с незаконни посегателства, обикновено ловците много повече дават на природата, отколкото взимат, заяви Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. Даже има снесени няколко яйчица при пренасянето им, които ще бъдат заложени в гнездилите, за да  бъдат излюпени.

Повечето от дарените патици са от женски пол, като целта е да бъде постигнато естествено възпроизводство. В езерото в парк „Бачиново“ има създадени подходящи условия, при които птиците да снасят яйца.

По време на заселването на новите обитатели на езерото в „Бачиново“ присъстваха кметът на Благоевград Илко Стоянов, секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, Иван Василев, председател на ловно-рибарско дружество „Сокол 1911“ – Благоевград, главният секретар на областна администрация.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *